A Lincoln-film lesz 2013 Oscar-díjasa

2012.02.28. 12:11

Sosincs korán a jóslatokhoz, így van, aki már meg is jósolta a jövő évi Oscar-díjazottakat. A Lincoln lehet jövőre a legjobb film A Never too early movie predictions nevű filmes blog szerint.

A jóslat szerint Steven Spielberg Lincoln című, az USA 16. elnökéről szóló történelmi drámája fog nyerni a legjobb film kategóriájában, a legjobb rendező pedig Spielberg lesz. A legjobb színésznő kategóriájában a blog szerint Helen Hunt az esélyes a The Surrogate című drámával, ami egy vastüdővel élő férfiról szól, aki el szeretné veszíteni a szüzességét; sőt, a férfi főszereplő is ebből a filmből jöhet: John Hawkes-ra gondolnak.

A legjobb női mellékszereplő szerintük Amy Adams lesz (őt már háromszor jelölték mellékszereplőként), a férfi kategória nyertese pedig Leonardo DiCapriót tippelik a Django Unchainedért (ez Quentin Tarantino filmje, és egy embervadásszá vált felszabadított rabszolgáról szól, Jamie Foxx alakításában).

Quentin Tarantino neve más kategóriában is feltűnik majd a blog szerint: ő kapja a legjobb eredeti forgatókönyv díját.

A legjobb adaptált forgatókönyv jóslata David Magee, aki Ang Lee Life of pi című filmjének szkriptjét jegyzi. A történet szerint Pi egy állatkerti gondozó fia, aki egy hajótörést követően a Csendes óceánon sodródva találja magát egy hiéna, egy zebra, egy orangután és egy tigris társaságában.

000 Was2928614
Fotó: Gabriel Bouys

A blog jóslata szerint a legjobb 2013-as külföldi film a portugál Tabu lesz – ez a film már Berlinben is jól szerepelt, a FIPRESCI és az Alfred Bauer díjakat érdemelte ki ott. Az Art Direction, azaz a legjobb látvány kategóriájának nyertese A hobbit: Váratlan utazás lehet jövőre.

A legjobb filmnek beharangozott Lincolnban egyébként Daniel Day-Lewis alakítja az Egyesült Államok 16. elnökét, Sally Field pedig a feleségét, Mary Toddot. A történet Lincoln életútját követi végig, és Doris Kearns Goodwin team of Rivals című könyve alapján készült. A 100 millió dollárból készülő film további szerepeit Tommy Lee Jones, Joseph Gordon-Levitt, James Spader alakítják.