Új tökös csajt talált magának Hollywood

2012.03.02. 10:19
Míg Angelina Jolie első rendezése erősen megosztja a külföldi kritikusokat, A bűn hálójában-ban domborító Gina Carano máris akciófilmes istennő lett. Az eheti filmdömpingben megnézhetjük még Martin Scorsese öt Oscarral jutalmazott 3D-meséjét, a tüzet pisáló Nicolas Cage-et és Tom Hardy bunyós filmjét is, amit a TF-en a forgalmazó engedélye nélkül akartak premier előtt vetíteni.

A bűn hálójában

Egy izmos, szép, egy férfit bármikor megfojtó harcos, Gina Carano alakítja a A bűn hálójában főszerepét. A Sports Science című műsorban a műsorvezetőt megfojtotta, plusz megmutatta, milyen brutálisan tud ütni, rúgni és bordát törni (érdemes megnézni ezt a videót). Nem színésznő, hanem a világ legkeményebb kevert harcművészetének bajnoka, aki annyira jó volt Steven Soderbergh akciófilmjében, hogy már újabb szerepet is kapott. Mellette a színészek csak mellékszereplők, pedig jó sok nagy név kapott kisebb-nagyobb szerepet a filmben: Michael Douglas, Antonio Banderas, Michael Fassbender, Channing Tatum, Ewan McGregor. Steven Soderbergh rendező többször mondta, hogy lassan visszavonul egy időre, de azt fontosnak érezte, hogy készítsen egy Bourne-filmet, amiben Matt Damont kicserélte egy nőre, mert ez pontosan ilyen. Egyébként pont Matt Damonnal rúgott be, amikor elkotyogta, hogy kis időre van szüksége, mert túl sokat forgat. (IMDb: 6,5 pont, Rotten Tomatoes: 80 százalék, Index-ítélet: 7/10 az akció miatt)

A leleményes Hugo

Martin Scorsese 3D meséje A némafilmessel holtversenyben öt díjat nyert a 84. Oscar-gálán. A maffiafilmek királya ezúttal egy steampunk-külsőségekbe csomagolt ifjúsági kalandfilmet forgatott, ami a kulcsos-robotos alapsztori és viktoriánus látványvilág miatt is a nagy sikerű Syberia játékot idézi: egy pályaudvaron lakó, árva kisfiú (Asa Butterfield) egy különc kislánynál (Chloë Grace Moretz) találja meg azt a kulcsot, ami beindítja az apja félkész robotját, és belerángatja őket életük legnagyobb kalandjába. Bár a filmet 11 kategóriában jelölték Oscarra, csak a technika díjakat gyűjtötte be (legjobb operatőr, díszlet, hangvágás, hangkeverés valamint vizuális effekt kategóriákban nyert), és a tavaly novemberi premier óta a mindössze 137,3 millió dollárt szedett össze. A Rolling Stone szerint ez egy "csodálatos kaland minden korosztály filmimádóinak", a Detroit News azt írta róla, hogy "tömény mozivarázslat", és még a fikakirály Roger Ebert is imádta:  "Scorsese korábbi filmjeitől eltérően ez most egy nagyköltségvetésű, eposzi ívű családi 3D-film lett, ami valahol a saját életünk tükörképe". (IMDb: 8 pont, Rotten Tomatoes: 93 százalék)

A szellemlovas 2. - A bosszú ereje

Nicolas Cage a jó filmjei után (Kick Ass, Mocskos zsaru, Féktelen harag 3D) törvényszerűen bevállal néhány minősíthetetlen hulladékot (Varázslótanonc, Boszorkányvadászat), a külföldi kritikusok szerint utóbbiak táborát erősíti a Szellemlovas 2 is. A New York Post munkatársa elég durván kiakadt: "Jó volt égni látni Nicolas Cage arcát, csak sajnos ez nem egy dokumentumfilm", az Entertainment Weekly-ben viszont már óvatosabb negatív kritikát írtak: "A készítők rengeteg gumit füstöltek el a filmben, hogy ezzel tereljék el a figyelmet az óriási dramaturgiai lyukakról és a gyengén megírt karakterekről". A lángoló fejű, tüzet pisáló pokoli motoros 2007-ben 228,7 milliót kaszált, és most sem áll olyan rosszul: két hét alatt összeszedett 83,2 milliót. A B-filmek rajongóinak jó hír: a Szellemlovas 2-ben gonoszként kardozik a Hegylakó, Christopher Lambert. (IMDb: 5,1 pont, Rotten Tomatoes: 14 százalék)

A vér és méz földjén

2010-ben külön blogot is indítottunk a Magyarországon forgató Angelina Jolie kedvéért, és a Rózsák tere mellett a Thaly Kálmán utcában is meglestük, hogyan rendez a világ legtökösebb női akcióhőse érzelmes háborús drámát. Jolie-ék ittléte alatt minden hétre jutott valami szaftos bulvárhír: Brad Pitt a bérelt házuk udvara helyett a szomszédhoz hajtott be a motorjával, ellopták a többmilliós Leica fényképezőgépét, Jolie stábját átverte egy lerobbant épület portása, egy rajongó pedig eltört egy X-alakú díszlet tankcsapdát. A színésznő első rendezése eddig mindössze 289 ezer dollárt szedett össze a mozikban, a szaksajtó pedig nem volt túlságosan elájulva tőle. Roger Ebert szerint "ugyanazt mondja fel, mint az összes többi háborús film: sok embernek kell értelmetlenül szenvednie a kevesek akarata miatt", a Hollywood Reporter viszont azt írta, hogy "Jolie-nak kiemelkedő tehetsége van a súlyos és nyomasztó atmoszféra megteremtéséhez". Kritikusunk szerint "egyszerre hiteles ábrázolása a háború kegyetlenségének, és fájdalmas mese a tiltott szerelemről". (IMDb: 3,6 pont, Rotten Tomatoes: 58 százalék)

Az erő krónikája

A The Kill Point című tévésorozat rendezője, Josh Trank gondolt egy merészet és a most divatos kérpegényhősöket összeházasította a másodvirágzásukat élő, kézikamerás Blairwitch-klónokkal. A mindössze 12 millió dollárból forgatott szuperhősfilmben három tinédzser szerez különleges képességeket, amiknek köszönhetően természetesen óriási galibákba keverednek. A film már többszörösen visszahozta a gyártási költségeit a kasszáknál (jelenleg 94,8 milliónál tart), és a kritikusok is dicsérték a rendező és Max Landis forgatókönyvét (igen, ő a híres rendező, John Landis fia). A legfrappánsabban a Philadelphia Inquirer foglalta össze a film lényegét. "valahogy így érezhetett a Facebookon posztolgató, fiatal Clark Kent". (IMDb: 7,5 pont, Rotten Tomatoes: 85 százalék)

Szex felsőfokon

A borzalmas cím ellenére a Juliette Binoche főszereplésével készült mozi előzetesét mindenképp érdemes megnézni. Az újságíró diáklányok prostitúciójáról kezd cikkírásba az Elle magazin számára, így megismerkedik két fiatal csajjal, akik ebben vannak bokáig. Olyan sztorikat ismer meg nemcsak a lányokról, hanem a lányokhoz járó férfiakról, hogy saját élete is megkavarodik. (IMDb: 6,5 pont, Rotten Tomatoes: 80 százalék)

Tirannoszaurusz

Súlyos film, amit nem lehet kétszer megnézni egy emberről, aki utálja a világot, ezért a világ is őt. Joseph-nek (Peter Mullan) minden szar az életében: özvegy, a legjobb barátja rákos, piál, megöl egy kutyát. Társas kapcsolatai nem nagyon vannak ezért. Egyik nap véletlenül megismerkedik a keresztény Hannah-val találkozik. Az első filmjét jegyző Paddy Considine-t még a BAFTA-n és a Sundance-en is kitüntették sok szép díjjal a rendezőt és a filmet is. (IMDb: 7,6 pont, Rotten Tomatoes: 82 százalék, Index-ítélet: 8/10)

Warrior - A végső menet

Íme a film, amit illegálisan akartak megnézni a Testnevelési Egyetem kollégiumában, valószínűleg torrentről leszedett verzióban. Két testvér, egy apa, sok-sok súlyos családi történet, egy bajnokság, két cél, egy sport: az MMA. A Warrior egy hagyományos és megszokott sportfilm, ami egészen erős, akár művészfilmes mélységekkel és megoldásokkal építkezik. Két kőkemény férfi alakítja a főszerepeket, Tom Hardy és Joel Edgerton. Utóbbi az Animal Kingdomban és A dologban láthattuk mostanában: ő egy fizika tanárt alakít, akinek a hitelproblémái miatt újra bunyóznia kell. Az Eredetből, a Bronsonból és majd az új Batmanből ismerős Tom Hardy alkesz, dezertált amerikai katonát alakít. mindketten elindulnak a Spárta nevű MMA-versenyen. Nick Nolte alakítja a testvérek apját, egyik edzőjét: direkt rá írták  a szerepet, mert a rendező szomszédja Malibun. A szerepért el kellett volna hoznia az Oscart, megérdemelte volna, pedig a stúdió eleinte nem akarta őt. A filmet 25 millióból forgatták. (IMDb: 8,3 pont, Rotten Tomatoes: 83 százalék, Index-ítélet: 8/10)