Még B-filmnek is szörnyű a Szellemlovas 2

2012.03.04. 12:33

Nicolas Cage tüzet pisál és a karddal hadonászó Christopher Lamberttel haverkodik, csak elfelejtettek neki jó sztorit és macsó monológokat írni. És még a kultikus Harley-ját is lecserélték egy Yamaha V- Maxra.

A Szellemlovas 2 tökéletes B-film is lehetett volna. A nyitójelenet például zseniális: egy csapat bőrdzsekis rosszfiú halomra lövi az erdélyi Vajdahunyad várban lapuló harcos szekta zsoldosait, miközben egy Sarah Connor-mentalitású, verekedős MILF (Violante Placido) kimenekít az ostromlott erődből egy kisfiút (Fergus Riordan). Innentől viszont a sztori olyan zavarossá válik, mintha a forgatókönyvírók (Scott M. Gimple a Walking Dead csapatából és Seth Hoffman a Dr. House-geggyárból) befüfezve feldarabolták volna Cage két korábbi bosszúfilmjének forgatókönyvét, hogy azon versenyezzenek, ki tudja legbénábban összefércelni a 2007-es Szellemlovas és a tavalyi Féktelen harag jeleneteit.

Cage természetesen megint a jól megszokott kőarcú, röhejes parókás, bosszúálló antihőst alakítja. Ezúttal egy őrült szekta sátánista hókuszpókját kell megakadályoznia, amihez egy gyerekre van szükség, pont mint a Drive Angry-ben. Az elátkozott bőrkabátos óvóbácsi persze most is átalakul lángoló fejű pokolmotorossá, de ezek a jelenetek annyira komikusak, hogy simán át lehetne menteni a Maszk 2-be. A film legütősebb poénja az, amikor a főhős visszaköpi az ellenfeleire a lenyelt géppuskagolyókat, aztán lángszórósat játszik a farkával a kölyök előtt, csak sajnos ezeket már a trailerben is elsütötték a készítők.

A kaotikusan csapongó sztori szerint a kissrácot azért bújtatja az egyház, mert az Ördög (Ciarán Hinds) belé akarja költöztetni egy darabkáját, hogy a démoni atyának legyen egy szentségtelen fia. A filmet végiglövöldözi még egy alkoholista és fegyverfetisiszta, motoros néger pap (Idris Elba) is, a gonoszok oldalán pedig elf zombiként támad fel a bőrdzsekis bandavezér (Ray Carrigan), de hogy mit akart a többi szereplőtől a szétvarrt arcú, karddal hadonászó Christopher Lambert, arra nem sikerült rájönnöm. Igaz, a film közepén elaludtam az unalomtól.

Bár a jó öreg Hegylakó mozifilmes szerepeltetése kellemes melegséggel töltheti el a vhs-korszakban szocializálódott nézőket, a film rendezői, Mark Neveldine és Brian Taylor menthetetlenül elcseszték azt a lehetőséget, hogy korábbi kultfilmjeik, a Crank 1-2 szellemiségében összehozzák az év szuperhősparódiáját. Nem attól lesz ugyanis jó egy B-film, ha a koponyaarcú Nicolas Cage a lángoló motorja helyett egy felgyújtott kotrógéppel trancsírozza szét az ellenfeleit, hanem attól, ha két ilyen jelenet között benyög valami büntető egysorost. Itt viszont nem elég, hogy a képregényfilmes veterán, a Nolan-féle Batmanek társírója, David S. Goyer kispórolta a macsó monológokat a forgatókönyvből, de még agyondíjazott, tehetséges színészek gyenge haknizását is végig kell szenvednünk. Ráadásul agyzsibbasztó, szemfájdító, utólag konvertált 3D-ben.

 

IMDb: 5,1 pont

Rottentomatoes: 14 százalék

Index-ítélet: 2/10