Elhunyt a Star Wars-látvány megálmodója

2012.03.05. 13:18
Ralph McQuarrie látogatáson az Industrial Light and Magicben 2008-ban
Ralph McQuarrie látogatáson az Industrial Light and Magicben 2008-ban

82 évesen elhunyt az Oscar-díjas Ralph McQuarrie, Darth Vader, Chewbacca, R2-D2 és sok más Star Wars-hős megrajzolója, akinek munkája sokat segített George Lucasnak a csillageposz megalkotásában.

A honlapjára kitett bejegyzés szerint az idős művész - aki a hetvenes években a Star Wars mellett Steven Spielberg E.T. és Harmadik típusú találkozások című filmjén is dolgozott - szombaton hunyt el.

A nyolcvanas évek közepén annak a látványtervező csapatnak a tagja volt, ami Oscar-díjat nyert Ron Howard Selyemgubó című sci-fijének különleges effektusaiért. Munkái nagy hatással voltak a látványtervezésre.

George Lucas közleményt adott ki: "Ralph McQuarrie volt az első, akit megbíztam, hogy segítsen nekem megálmodni a Star Wars világát. Zseniális közreműködése, páratlan produkciós festményei hajtották, és ösztönözték az eredeti Star Wars-trilógia szereplőgárdáját és stábját. Mikor szavakkal nem tudtam elmondani, mire gondolok, csak rámutattam Ralph valamelyik mesés képére, és azt mondtam: csináld így" - idézte fel emlékét Lucas, aki egyúttal a konceptuális művészet kiemelkedő alkotójaként emlékezett meg McQuarrie-ről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport