Rekordbevételt várnak az Éhezők viadalától

2012.03.22. 09:53

Ezen a hétvégén mutatkozik be az USA-ban az Éhezők viadala, a Lionsgate legújabb kasszasiker-várományos tinifranchise-jának első darabja, amitől konzervatív elemzők minimum 115, egyes források pedig egyenesen 140 milliós nyitányt remélnek. Ilyen bevételt az olyan blockbuster folytatásoktól szoktak várni, mint a Batman-franchise vagy az Alkonyat-sorozat.

A szakma a nálunk ma bemutatásra kerülő filmtől hangos, a Universal egyik fejese a 150 millió dolláros nyitányt sem tartja elképzelhetetlennek, mások viszont úgy vélik, az Éhezők viadala egy nyéri hétvégén sokkal jobban teljesítene - tavasszal a százmilliós bevétel is szép eredmény lenne. Szombatra mindenki okosabb lesz (a pénteki bemutatók eredménye után elég pontos becsléseket szoktak készíteni az USA-ban), de az biztos, hogy az elmúlt hetekben elvégzett felmérések eredménye azt mutatja, a potenciális mozilátogatók 29 százaléka tud a filmről, ami az átlagos 18 százalékhoz képest igen szép eredmény.

A Lionsgate most azon dolgozik, hogy a sajtóban ne a 140 milliós jóslások, hanem inkább a 85 milliós bevételről szólók kapjanak nagyobb hangsúlyt - a felfokozott elvárások fényében egy 100 milliós nyitányt akár kudarcnak is értelmezhet a közönség, ha azzal tömik a fejét, hogy márpedig 140 millió dollárt remélt a stúdió.

Nina Jacobsen producer szerint a százmillió szép kerek szám, és ő nagyon elégedett lenne vele - az Alkonyat-sorozat első része 70 millióval nyitott, így ahhoz képest igen fickósan állna az ifjúsági scifi regényekből készített első darab. Amennyiben az Éhezők viadala 116 millió és egy dollárt termelne vasárnap éjfélig, megdöntené az Alíz csodaországban 3D rekordját, és ez a film lenne minden idők legjobban kereső márciusi premierje az USA-ban.

Amiben a Lionsgate új filmje mindenképpen előnyt élvez a legnagyobb konkurensnek számító Alkonyattal szemben az, hogy az Éhezők viadalára nemcsak a 18-35 közötti nők, hanem a férfiak is kíváncsiak. Valahol nem csoda, a történet nem egy folyton merengő vámpírról és sápadt babájáról szól, hanem egy olyan disztópia, amiben tinédzserek esnek egymásnak életre-halálra primitív fegyverekkel a felső tízezer legnagyobb örömére.

A hétvégi mozilátogatást tervezők között elvégzett felmérés eredménye szerint a 25 év alatti nők 55, a 25 év felettiek 40 százaléka az Éhezők viadalára vélt jegyet, a férfiaknák ugyanez az arány 35 és 36 százalékos. A Fandango.com online jegyportál szerint a péntektől vasárnapig tartó időszakban 1200 előadásra már egyáltalán nem lehet jegyet kapni, az IMAX mozikban csütörtök éjfélkor sorra kerülő első előadások közül 150-re nincs már jegy.