Újra leforgatják az 1984-et

2012.03.22. 10:34

George Orwell híres könyvének, az 1984-nek az újabb adaptációját forgatnák le. A film fejlesztését és elkészítését a Russell Crowe főszereplésével egy matematikus zseniről szóló Egy csodálatos elme című film rendező-producer párosa karolta fel. Különlegesség, hogy eddig egy konkrét nevet lehet ismerni az alkotók közül, Barack Obama híres plakáttervezőjét, a streetartos Shepard Fairey-t. Ő tervezte Barack Obama 2008-as választási plakátját, ami annyira erősre sikeredett, hogy a George Clooney rendezésében készült filmben, A hatalom árnyékában-ban is előkerült. Fairey stencilezett Obama-portréja alá a választási kampányban használt legfontosabb szavakat írta ki (Hope, Progress, Change), majd kinyomtatta 350 példányban. Később a kampány szimbolikus képe lett, amit pólókra, bögrékre nyomtattak. egyesek szerint Jim Fitzpatrick Che Guevara-poszteréhez lehet hasonlítani a képet.

Fairey az ötlettel az Imagine Entertainmentet kereste meg, ami Brian Grazer és Ron Howard cége. Előbbi az Egy csodálatos elme című filmért kapott Oscar-díjat (jelölték még A nagy csobbanásért, az Apollo 13-ért és a Frost/Nixonért), de ő volt a producere a 24-nek, az Amerikai gengszternek is. Howard rendezte az Egy csodálatos elmét és a Frost/Nixont is. A produkció olyan korai szakaszában van, hogy még nem tudni, ki írja a forgatókönyvet, ki rendezi a filmet.

A disztópia főhőse a Winston Smith nevű hivatalnok, aki az archívumban dolgozik, és titokban naplót vezet, majd megismerkedik Júliával is, sőt randevúznak is. A kommunizmus és a nácizmus ugyanúgy benne van a könyvben, mint az Egyesült Királyság, amiről Orwell szerint ugyanúgy szólt a regény.

A regényből eddig két filmet készítettek, egyet 1956-ban, majd 1984-ben Michael Radford rendezésében, ami világszerte ismertté vált. A regénynek nemcsak kulturális hatásai vannak, hanem politikaiak is: a Nagy Testvér, az újbeszél, a gondolatrendőrség rendre előkerülő fogalmak.