Három neves filmrendező életművének bemutatója Karlovy Varyban

2012.03.23. 09:20

Három világszerte ismert és elismert filmrendező - Michelangelo Antonioni, Jean-Pierre Melville és Reha Erdem - életművéből mutatnak be terjedelmes válogatást az idei 47. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban. Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje június 29-től július 7-ig tart a világhírű nyugat-csehországi fürdővárosban - közölte a szervezőbizottság pénteken Prágában

Michelangelo Antonioni (1912-2007) olasz filmrendező életművének bemutatására születésének centenáriuma alkalmával kerül sor. Karlovy Varyban Antonioni 16 dokumentumfilmjét vetítik le ebből az alkalomból. Egyebek között bemutatják a Netezza urbana és az 1972-ben a népi demokratikus Kínáról készített kétrészes Chung Kuo - Cina című alkotásokat is.

Hasonló módon mutatják be a francia Jean-Pierre Melville (1917-1973) filmrendező életművét, akit az francia új hullám atyjának tartanak. Melville-nek kilenc, a hatvanas és a hetvenes években készített népszerű bűnügyi filmjét vetítik le.

Harmadikként Reha Erdem (1960) török filmrendező eddig elkészült hat filmjével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Erdem, aki személyesen is vendége lesz a karlsbadi fesztiválnak, szakvélemények szerint a mai török film egyik legjelentősebb személyisége. Néhány éve a Kosmos, majd a My Only Sunshine című filmjeivel aratott nemzetközi szakmai sikereket.