Aranymálna rekordot döntött Adam Sandler

2012.04.02. 11:08

Az altesti poénok (eddig) koronázatlan királya révbe ért vasárnap este: Adam Sandler minden kategóriában megnyerte az Aranymálnát, amiben jelölték. A komikus Jack & Jill című, igen kínos vígjátékát összesen 12 díjra jelölték tíz kategóriában, melyek közül tízet sikerült is elvinnie. A kétes értékű díjat eddig az Oscar-díjak előestéjén osztották ki, idén változtattak a gyakorlaton és csak a nevezéseket jelentették be februárban, a díjátadót pedig stílszerűen április 1-jére időzítették. Az Aranymálnát évről évre azoknak a filmeknek és filmeseknek osztják ki, melyek a legkínosabb / legszörnyűbb perceket okozták a grémium tagjainak.

Sandler filmjének elsöprő "sikere" persze nem meglepő, a Jack & Jill-t a Rotten Tomatoes kritikusainak 97 százaléka minősíthetetlennek tartotta és a mozipénztárakban is elhasalt. Az Aranymálna 32 éves történetében még egyetlen film sem kapott tíz díjat, de az sem fordult még elő, hogy egy embert 11 kategóriában jelöljenek - Sandler íróként, rendezőként, producerként és két szerepért is kapott jelölést. A filmben a színész egy testvérpárt alakít, a dolog pikantériája, hogy egyikük nő, így először fordult elő az is, hogy az öt dollár értékű díjat (egy filmtekercs dobozára ragasztott, majd aranyszínűre lefújt, golflabda nagyságú műanyag málna) a legrosszabb színész és színésznő kategóriában is ugyanaz a személy nyerje.

Sandler lett a legrosszabb író is, a film a legrosszabb szereposztás, a legrosszabb remake, a legrosszabb mellékszereplők (köztük Al Pacino is), a legrosszabb rendezés és a legrosszabb filmes páros díját is elvitte a nagydíj mellett. Érdekes, de nemcsak a díjakról szavazó 657 személy, hanem a nagyközönség is Sandler filmjét tartotta a legrosszabbnak 2011-ben, hiszen az év legrosszabb filmes párosa díjról a Rotten Tomatoes-on lehetett szavazni, ahol Sandler és Al Pacino / Sandler és Katie Holmes illetve Sandler és Sandler párosa (a filmben mindhárom variáció előfordult, ezeket egy kalap alá vették a kategóriában) ha orrhosszal is, de megelőzte az Alkonyat - Hajnalhasadás gárdáját.

Az eddigi csúcstartó Lindsay Lohan 2007-es, I Know Who Killed Me című filmje volt nyolc Aranymálnával (ezek közül Lohan maga kettőt vihetett haza). John Wilson, a díj alapítója egyébként nem a Jack & Jill-t, hanem a Bucky Larson: Született filmcsillag című filmet tartotta a legrosszabbnak, ami a Rotten Tomatoes-on a ritkának számító 0 százalékos minősítést kapta meg (a tetszési indexet jelöli, azaz senkinek nem tetszett a film).

A díjazottak listája:

Legrosszabb film:
Jack és Jill

Legrosszabb színész: 
Adam Sandler (Jack és Jill és Kellékfeleség) 

Legrosszabb színésznő: 
Adam Sandler (Jack és Jill) 

Legrosszabb mellékszereplő: 
Al Pacino (Jack és Jill) 

Legrosszabb mellékszereplőnő: 
David Spade (Jack és Jill) 

Legrosszabb szereplőgárda: 
A Jack és Jill teljes szereplőgárdája 

Legrosszabb rendező: 
Dennis Dugan (Jack és Jill és Kellékfeleség) 

Legrosszabb prequel, remake, folytatás vagy nyúlás: 
Jack és Jill – Ed Wood Glen or Glendájának remake-je és lenyúlása 

Legrosszabb páros a vásznon: 
Adam Sandler és akár Katie Holmes, akár Al Pacino, akár maga Adam Sandler (Jack és Jill) 

Legrosszabb forgatókönyv: 
Jack és Jill