Szex, drog, rehab a Titanicon

2012.04.10. 13:29

A pénteken kezdődő Titanic Filmfesztivál versenyprogramjában hét film indul a Hullámtörők-díjért. A filmeket egy háromtagú nemzetközi zsűri bírálja el, de a magyar nézők is szavazhatnak a fesztivál honlapján.

A Hol volt, hol nem (r.: Jamie Heinrich) című, pár ezer dollárból készített micro-budget amerikai független film egy lecsúszott celebről szól, aki megtudja, hogy van egy fia. A maga fura módján próbál közeledni a sráchoz, de mindent elront. A film titanicos vetítése nemzetközi premier egyben.

A brazil, de japán szereplőkkel forgatott Mocskos szívek (r.: Vincente Amorim) című történelmi dráma a II. világháború idején játszódik, amikor a Brazíliában élő japán kolónia megtudja, hogy a Felkelő Nap országa elvesztette a háborút.

A fal (r.: Julian Roman Pölsler) című film közvetlenül a Berlinale után érkezik hozzánk. A film egy hegyi vadászházban játszódik, ahol egy nő ráébred, hogy a világtól egy láthatatlan üvegfal választja el.

A botrányos témát, vagyis a tiniszexualitást körüljáró szerb Klip (r.: Maja Miloš) rotterdami díjszerzése után kerül rögtön vászonra Budapesten. A film főhőse Jasna egy szerb kisvárosban él halálos beteg apjával és depressziós anyjával, mindennapjait azonban a szex és a drog tölti ki.

A Nana (r.: Valerie Massadian) című francia dráma egy négyéves kisgyerekről szól, aki egyszer magára maradva elindul felfedezni a világot.

Zajos fesztiválsiker volt viszont a gyerekszereplőkkel készült, a társadalmi, faji és egyéb sztereotípiákat a fejükre állító svéd Play (r.: Ruben Östlund) főszereplői fekete kamaszok, akik kifosztják a náluk tehetősebb svéd gyerekeket. A film egy Göteborgban a valóságban is megtörtént esetet dolgoz fel.

A norvég Oslo, augusztus, a rendkívül tehetséges fiatal Joachim Trier második rendezése. A film egy drogrehabilitációs intézetből frissen szabadult srácról szól, akinek szembe kell néznie régi életével.