Tim Roth lesz az Un Certain Regard zsűrielnőke

2012.04.13. 14:33

Tim Roth brit színész-rendező lesz az idei cannes-i filmfesztiválon a rangos Un Certain Regard szekció zsűrijének elnöke. Az Un Certain Regard (egy bizonyos nézőpont vagy egyfajta szemszög) a cannes-i seregszemle hagyományosan második legjelentősebb programja a hivatalos versenyszekció mellett. 1978 óta része a fesztiválnak.

Tim Roth
Tim Roth
Fotó: Neilson Barnard

A program alapvető célja kezdetekben az volt, hogy elősegítse az elsősorban még ismeretlen, fiatal filmesek eredeti és alternatív alkotásainak nemzetközi elismertetését és forgalmazását. Az Un Certain Regard továbbra is a művészfilmek kategóriájának számít, de a résztvevők nem feltétlenül a legfiatalabb korosztályhoz tartoznak, és nem kevésbé ismertek, mint a hivatalos versenyprogramba meghívott alkotók. Ebben a szekcióban díjazták Kocsis Ágnes rendező Pál Adrienn című alkotását is.

Tim Roth a tavaly elnöklő szerb pályatársától, Emir Kusturicától veszi át a stafétabotot a szekció nemzetközi zsűrijének az élén. Az Un Certain Regard idei programjáról a jövő hétre ígértek részleteket a szervezők. A brit színész-rendező a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregény című filmekkel járt először a Croisette-en. Utóbbi film Arany Pálmát nyert a fesztiválon.

Roth első rendezése, a Hadszíntér szintén szerepelt a francia fürdőváros seregszemléjén csakúgy, mint a Sundance fesztiválon és Torontóban. Az 50 éves művész karrierje során olyan filmekben játszott, mint Az óceánjáró zongorista legendája, Az utolsó belövés vagy épp a Vatel. 2009 óta a Hazudj, ha tudsz című amerikai sorozat főszereplője.