Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Felújítják a Tűz van, babám című filmet

2012.04.16. 20:56

Josef Somr, a cseh film és színház kiemelkedő jelentőségű színésze előtt kíván tisztelegni az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban, ahol bemutatják Milos Forman Tűz van, babám! című legendás filmjének felújított, digitalizált változatát - közölte Jirí Bartoska, a filmfesztivál rendezőbizottságának elnöke hétfői prágai sajtóértekezletén.

Bartoska elmondta, hogy az immár 47. nemzetközi filmszemlére, amely Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja, június 29-e és július 7-e között kerül sor a világhírű nyugat-csehországi fürdővárosban.

A legjobb csehszlovák filmek megmentését és digitalizációját a filmfesztivál rendezőbizottsága kezdeményezte néhány éve, majd a projektet a cseh nemzeti filmarchívum és a kulturális tárca is felkarolta. Elsőként az 1967-es Marketa Lazarová című filmet, Frantisek Vlácil rendező munkáját digitalizálták, a felújított változatot tavaly mutatták be Karlovy Varyban.

Idén a Tűz van, babám! című, szintén 1967-ben készült, felújított film szerepel a programban. Ez a mű volt Milos Forman utolsó csehszlovákiai rendezése Amerikába való távozása előtt. A felújított filmet június 30-án mutatják be egy ünnepség keretében, amelyen megemlékeznek Milos Forman idei, 70. születésnapjáról. Forman megígérte, hogy erre az alkalomra személyesen is ellátogat Karlovy Varyba.