Haraszti Ginából Kanadában lett rendező

2012.04.16. 13:40
124432910
Fotó: Jerod Harris

Formabontó nagyjátékfilmre készül Haraszti Gina, Kanadában élő magyar rendező, akinek szombat este a Titanic Filmfesztiválon a Babák és gyilkosságok című dokumentumfilm kísérőfilmjeként vetítették le a Fogyatkozás című nyolcperces rövidfilmet. A Fogyatkozás (eredeti címén Waning) világpremieje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, de később amerikai és ázsiai filmfesztiválokra is beválogatták, most pedig Norvégiában és Franciaországban játsszák.

Haraszti Gina filmes gimnáziumba járt Szombathelyre, de nem került be a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, csak a Képzőművészeti Egyetem jött neki össze. Nagyon érdekelte a videózás, többek között a Műcsarnokban más művészekkel együtt nyílt közös kiállítása !Forradalom? címmel. Később kanadai Concordián kötött ki, ami a legjobbnak tartott kanadai filmes egyetem: "Láttam korábban pár kanadai filmet, például a Titanic Filmfesztiválon egy dokumentumfilmet, amelyet egyik jelenlegi tanárom, Dan Cross készített.”

A Fogyatkozás egy trilógia első darabja, amelynek második és harmadik része is rövidesen elkészül. A rendező tervei szerint ez egy olyan kísérleti film lesz, ami könnyen befogadható marad a néző számára.

Haraszti Gina nem ismeri a hazai filmtámogatási rendszereket, de szívesen forgatna itthon is. Sokak érdeklődését felkeltette a Titanicon is munkájával, ezért abban bízik, hogy lesz módja Magyarországon is dolgozni. Másik nagy terve, hogy szívesen írna magyarul is forgatókönyveket magyar rendezőknek.