Oscar-részvételért harcolnak a kaszkadőrök

2012.04.17. 11:30

Jack Gill kaszkadőr azért harcol, hogy a következő Oscar-díjátadón az Amerikai Filmakadémia végre elismerje a kaszkadőrök munkáját is. Jillnek három hét múlva lesz esélye ismét a lobbizásra, Dawn Hudsonnal, az Akadémia egyik új tagjával találkozik, és adja át neki a hivatalos petíciót az új kategória beiktatására.

Gill vezető kaszkadőr-koordinátor karrierje során olyan filmekben dolgozott, mint a Halálos iramban: ötödik sebesség vagy a Hazárd megye lordjai. Az elmúlt 21 évet azzal töltötte, hogy megpróbálta rávenni az Akadémiát, értékeljék azoknak a szakembereknek a kockázatos munkáját, akik sokat tettek azért, hogy például Arnold Schwarzenegger és Jeremy Renner hitelesen vakmerőnek és veszélyesnek tűnjön a vásznon.

Gill szombaton az ActionFest nevű, akciófilmek számára létrehozott fesztivál egyik programjában beszélt az ügyről. A panelban jelen volt még Mickey Gilbert kaszkadőrikon is, aki olyan filmekben dolgozott, mint a Ben Hur vagy a Butch Cassidy és a Sundance Kölyök. Forgatási sztorijaik után mindkét kaszkadőr szenvedélyesen beszélt a szakma iránti figyelmetlenségéről. Szerintük az egész filmiparra jellemző a kaszkadőrök negligálása.

„Nem akarták, hogy bárki is megtudja, hogy a színészek nem maguk végzik az akciójeleneteket – mesélte Gilbert Hollywood aranykoráról. - És ez máig így van.”