Lemondta Menzel a Mediawave zsűrizését

2012.04.24. 12:02 Módosítva: 2012.04.24. 15:05

A komáromi Monostori Erődben rendezik csütörtöktől hétfőig a 22. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivált, amelyen a versenybe került játék- és kisjátékfilmeket Jiří Menzel cseh rendező is értékelte volna. A fesztivál szervezőinek közleménye szerint azonban Menzelnek váratlanul New Yorkba kellett utaznia új filmjének koprodukciós tárgyalására. Mint írják, "a szervezők és maga a rendező is az utolsó pillanatig bíztak benne, hogy az utazást későbbre halaszthatják, de nem sikerült".Menzel helyét a zsűriben a tavalyi Mediawave különdíjasa, Hajdu Szabolcs veszi át Stefan Kitanov, a szófiai Nemzetközi Fesztivál igazgatója és Durst György producer oldalán.

A Mediawave előzsűrije 1068 film közül 74-et válogatott a versenyszekcióba. A filmek nemzetközi versenyén 5 játékfilm, 17 kisjáték-, 20 animációs-, 19 kísérleti- és 13 dokumentumfilm vesz részt.  Az animációs-, kísérleti- és dokumentumfilmeket Ohad Itach izraeli rendező, Ladik Katalin költő, színész, performer és Radu Igazság román fényképész és filmes bírálja el.

A vetítéseken 27 alkotást tekinthet meg a közönség, kisjáték-, animációs- és dokumentumfilmeket. A filmmustrán válogatást mutatnak be a fesztivál 10 és 20 évvel ezelőtti filmjeiből, valamint fesztiválokon díjnyertes magyar stúdiók kisjátékfilmjeit játsszák.

A filmfesztiválhoz idén is hozzátartoznak a kulturális programok, benne népzenei és dzsesszkoncertekkel, és érkezik Komáromba a Cafés and Citizenry: The Roma Origins elnevezésű, EU-s támogatással megvalósuló művészeti integrációs projekt, amely a kávéházi zene roma gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére tesz kísérletet román, olasz és magyar muzsikusok részvételével (részletes program itt).

A Mediawaven kísérleti jelleggel bevezetnek egy saját pénznemet is, a Medit, amely átváltható a térség uralkodó pénznemeiről, 1 Medi 600 forint lesz.