Véres és R-kategóriás lett a Prometheus

2012.05.08. 10:07

Merész lépésre szánták el magát a 20th Century Fox stúdió főnökei: hivatalosan is bejelentették, hogy R-kategóriás filmként küldik mozikba az idei nyár legjobban várt blockbusterét, a Prometheust. A Motion Picture Association of America hivatalos besorolása szerint a Ridley Scott Alien-előzményfilmjére Amerikában a 17 éven aluliak csak felnőtt kíséretében vehetnek rá jegyet, mert a tobzódni fog az erőszakban a sokkoló jelenetekben és lesz benne néhány káromkodás is.

A Prometheus magyarországi korhatárbesorolásról egyelőre nem tudni semmit, de a vér és az erőszak miatt itthon is esélyes neki a 18-as karika. Az elemzők egyébként máris "az új 300"-ként emlegetik az Alien-előzményt, mivel 2007-ben Zack Snyder thermophülai szandálos mészárlása R-kategóriás filmként, a kiskorú jegyvásárlóktól elesve is képes volt összeszedni egy átlagos animációs film bevételét, 456 millió dollárt. Ridley Scott viszont valószínűleg az R-kategóriás kompromisszuma miatt az óriás hype ellenére sem fogja tudni megdönteni a bevételmaximalizáló PG13-as kategóriával mozikba küldött Avatar 2,7 milliárd dollárosrekordját.

Azt már eddig is tudtunk a filmről, hogy a sztorija egy Erich von Däniken-könyv és a 79-es A nyolcadik utas: a Halál hibridje lett. A filmben egy csapat archeológus rájön, hogy az ősemberek, az aztékok és a sumerok is ugyanazokat a földönkívüli óriásokat mázolták a falakra, ezért a Weyland társaság tudósai (a kötelező androiddal a csapatban) az így kapott csillagtérképpel és a kor legmodernebb kutatóhajójával elindulnak a galaxis legsötétebb sarkába, felvenni a kapcsolatot a teremtőikkel.

A felfedezőút azonban ugyanolyan szervizfolyosós mészárlásba csap át, mint a 79-es Alienben. Az Alien-rajongók szerint a Prometheus legénységének egyik tagja ugyanis megirigyeli az ormányos csontpáncélt hordó Space Jockey-k isteni hatalmát, és a mitológiai Prometheus tűzlopásához hasonlóan elcseni tőlük a teremtés titkát, ráadásul egy parazita lényt is elszabadít az egyik kőtojásból. Az ormányosok berágnak az emberekre, és rájuk küldik az amúgy csak terraformálásra, azaz a vad élőlényekkel zsúfolt bolygók megtisztítására használt Alient, ám az ellenük fordul, és épp az egyik Space Jockey-ból kibújva válik a galaxis legveszedelmesebb szörnyetegévé. Premiernap: június 8. (via L.A. Times)