A Filmalap 100 milliót költ az artra

2012.05.11. 15:49

100 millió forinttal támogatja az art mozikat és a művészfilmek forgalmazását a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) - közölte a szervezet pénteken. Az artforgalmazók közül 14-ből 8-at támogattak.

A Filmalap február végén jelentette be, hogy a művészfilm-forgalmazás folytonosságának biztosítása érdekében sürgősségi alapot hoz létre az art mozik és a forgalmazók "kritikus helyzetének" átmeneti rendezésére. Összességében 66 millió forint támogatásban részesül 21 moziüzemeltető. A támogatottak fele vidéki nagyvárosban üzemeltet filmszínházat.

A forgalmazókat 37 millió forint gyorssegéllyel támogatja a Filmalap, amely majdnem félszáz, főként európai művészfilm országos mozibemutatóját teszi lehetővé. A Filmalap döntésének értelmében a 14 pályázóból hat nem részesült támogatásban: nem kapott a Mozinet Kft, a Szuez Film és a Parlux a UIP, a Fórum Hungary és Szuez Film mellett.

A moziüzemeltetők közül támogatást kapott a Budapest Film Zrt., a Cirko Film - Másképp Alapítvány, a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Grant Film Kft., a Kinoplan Kft., az Odeon Video Kiadó és -Kölcsönző Kft., és a Szuez Film Kft. A legkisebb elnyert összeg 1 millió, a legnagyobb 11 millió forint felett volt. A művészfilm-forgalmazásra támogatást nyert el mások mellett az Anjou Lafayette Bt., a Budapest Film Kft., a Cirko Film Kft., a Mokép-Pannónia Kft., a Szuez Film Kft. és a UIP Duna Nemzetközi Film Kft. A legalacsonyabb összeg 460 ezer, a legmagasabb 13,2 millió volt.

Az art mozik működésének és a művészfilmek forgalmazásának támogatása a továbbiakban a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül történik - áll a közleményben. A pályázat részletes eredményéről a Filmalap honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.