Elspoilerezték a Blade Runner 2 elejét

2012.06.06. 12:25 Módosítva: 2012.06.06. 12:51

Ridley Scott a Collidernek adott interjújában mesélt arról, milyen grandiózus, de azért művészi jelenetet képzelt el a hónapok óta emlegetett Szárnyas fejvadász 2-be: "Egy hatalmas farmot fogunk látni, ahol nincs semmiféle sövény csak a végtelen síkság. Hol is szoktak ilyenek lenni? Kansasben? Mérföldekre ellátni, de a horizonton csak egy futurisztikus kombánj halad, óriási reflektorokkal pásztázza a földet, mivel még hajnali szürkület van. A munkagép akkora, mint hat épület, az előtérben viszont csak egyetlen apró, házikó lesz, szép tornáccal, mintha csak az Érik a gyümölcs című filmet látnánk. Jobbra oldalt autó közelít, hat lábnyira lebeg a föld felett, egy kutya pedig lelkesen üldözi".

A beszélgetés egyetlen szépséghibája az, hogy Hampton Fancher eredeti Szárnyas fejvadász-forgatókönyve is pont ezzel a jelenettel kezdődött volna. És akik látták a Final Cut-változat díszdobozába extraként berakott 3 és fél órás dokumentumfilmet, a Végzetes napok: Így készült a Szárnyas fejvadászt, azok már azt is tudják, hogyan folytatódik a jelenet: a házikóban épp fő valami egy fazékban, ám egy ballonkabátos, puhakalapos, keménytökű fickó berúgja a konyhaajtót, és lelövi a szakácsot. Aki természetesen egy körözött replikáns, a nyomába küldött nagyvárosi zsaru (a forgatókönyv-tervezetben természetesen Rick Deckard volt az) pedig rutinosan kiszedi a hullából az azonosító chipet és sietve távozik, hogy elkaphassa a többi szökevényt is.

A dokumentumfilmből egyébként az is kiderült, hogy az eredeti Szárnyas fejvadász cowboyromantikáját igazából csak azért cserélték le egy nyomasztó metropolisz sikátorlabirintusára, mert Ridley Scott olcsóbban megúszta a forgatást azzal, hogy egy kis esőt meg ködöt fújt be a Warner stúdió régi, lepukkant városdíszletei közé.

A Blade Runner 2 forgatókönyvét viszont most már hivatalosan is Hampton Fancher írja, így könnyen lehet, hogy csak leporoltatják vele a régi sztoriját, és kicserélik Harrison Ford replikánsvadász replikánsát egy új, női főhősre.