Túlköltés a Depp-féle popcorn-westernben

2012.06.15. 12:58

Február óta forgatják Amerikában a The Lone Ranger című westernvígjátékot Johnny Depp főszereplésével. Most, több mint három hónappal a forgatás kezdete után a The Hollywood Reporter szerint bőven van oka a gyártócégnek az aggodalomra. A költségvetés nemcsak elérte a nem engedélyezett 250 milliót, de túl is lépte ezt.

the-lone-ranger-johnny-depp-armie-hammer

A The Lone Ranger előkészületeit tavaly egyszer már leállította a Disney, ugyanis nem merték elindítani 250 millió dolláros költségvetéssel a produkciót. Akkor A Karib-tenger kalózai-filmeket is közösen készítő Jerry Bruckheimer producerből, Gore Verbinski rendezőből és Johnny Deppből álló triumvirátus engedményeket tett, 215 millióra húzta le a büdzsét. A Disney ezt követően engedélyezte a munkát. Depp mellé a címszerepre a Social Network Winklevoss-ikreit megformáló Armie Hammert szerződtették, majd csatlakozott hozzájuk Helena Bonham Carter, Tom Wilkinson, James Badge Dale és Barry Pepper is.

Úgy tudni, Verbinskitől most újabb áldozatokat vár a Disney: hagyjon ki néhány jelenetet, ezzel megspórolva a leforgatásuk költségeit. Egy látványos vonatjelenet már kimaradt. Verbinski azonban nem fogja vissza magát, több korhű vonatot is megépíttetett, ahelyett, hogy már meglévőeket használt volna átalakításokkal, a sivatag kellős közepén pedig felépíttetett egy kisebb várost.

A produkciónak amúgy sincs mázlija: az időjárás több napos leállásokra kényszerítette az alkotókat, és a díszletet is kár érte.

Hollywoodban most több monstre produkció bukott: a Disney John Carterrel, a Universal a Csatahajóval fürdött be, a Warner Bros. pedig az Éjsötét árnyéktól várt jóval többet. Utóbbi film nullszaldóra elegendő bevételei Johnny Depp státuszát is megingatták némiképp, így a Disney megfontolja, hogy milyen mértékben építse majd rá a The Lone Ranger marketingkampányát.

A több tízmillió dolláros költségvetés-túllépés ellenére van oka reménykednie a cégnek: az első muszterek jó reakciókat váltottak ki, és sokan máris azt remélik, hogy a Verbinski-Depp duó képes lesz újra divatba hozni a popcorn-westernt, ahogy egy évtizede a kalózfilmeket reformálták meg. Mindez majd csak a jövő nyári bemutató környékén derül ki.