Félmilliárdot osztott két filmre a Filmalap

2012.06.20. 16:11

A Magyar Nemzeti Filmalap ma nyilvánosságra hozta, hogy gyártási támogatást ítélt meg három filmtervnek, ebből kettő félmilliárd forintot kapott. Az évi ötmilliárd forintos filmgyártásra fordítható keretből eddig így összesen 1,3 millliárdot ítéltek meg.

A Filmalap 300 millió forinttal támogatja Hajdu Szabolcs Délibáb című tervét, amennyiben a tervezett magyar-angol-szlovák koprodukció megvalósul félmilliárdos költségvetéssel. Egy Magyarországon játszó külföldi focistáról szó (a brit David Oyelowol alakítja), aki zűrös ügybe keveredik. Producerként Taschler Andrea, Kovács Gábor és Pataki Ági jegyzi.

Bodzsár Márk Isteni műszak munkacímű 300 millió forintból készülő filmje 205 millió forintos támogatásban részesül. Az elsőfilmes Bodzsár Márk filmje fekete humorral közelíti a komédia műfaját. Bodzsár tervére a morbid humor a jellemző, de hagyományos szerelmi történet is akad benne: a sztori a budapesti mentőknél illegális eutanáziába keveredő délszláv háborús menekült srácról szól, meg persze a fronton rekedt menyasszonyáról. Augusztusban Szarajevóban forgatnak, majd októberben forgatják. 2013 áprilisának végére vagy májusára lesz kész a film. A gyártója az Unio Film Kft., koprodukciós partnerük a Sparks Kft.

Előkészítésre kap 7 milliót Gárdos Péter Hajnali láz című filmje is. Sós Ágnes Szerelem patak című dokumentumfilmjét is az alap támogatja, de a támogatás összegéről még nem határoztak.

Eddig összesen négy film kapott gyártási támogatást, Kenyeres Bálint (150) és Szász János (180) filmje, Nemes Gyula Zerója (100) és Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündére (150). A közönségfilmek támogatásáról itt írtunk.