Nem magyar nyert Karlovy Varyban

2012.07.07. 22:58
22159-default-2012-07-07 204919  Z4C1612
Fotó: Film Festival Servis Karlovy Vary

Susan Sarandon Oscar-díjas amerikai színésznő Kristályglóbuszának átadásával zárult a június 29. és július 7. között tartott 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál vasárnap este a Thermal szálló nagytermében. Több mint 120 000 látogatója volt a legrangosabb kelet-európai filmfesztiválnak, 220 filmet mutattak be idén.

Egy norvég mozi, a The Almost Man nyerte a fődíjat, ami 25 000 dollárt hozott a készítőknek: a producernek és a rendezőnek. A Martin Lund rendezte film egy pszichológiai tanulmány egy harmincas éveit taposó férfiról, aki próbál felnőni a felelősségteljes férj és apa szerepéhez.

A főszereplőt alakító Henrik Rafaelsent a legjobb színész díjával jutalmazták, megosztva Eryk Lubosszal a To Kill a Beaver című filmben nyújtott szerepléséért. A Legjobb színésznő díját Lejla Hatami vehette át a The last step iráni filmért.

A kanadai rendező Rafael Ouellet nyerte a legjobb rendező díját a francia nyelvű Camion című drámáért. A film egy kamionvezetőről szól, aki mély depresszióba esik egy halálos kimenetelű baleset után.

A legnagyobb díjért, a Kristálygömbért összesen 12 film szállt versenybe. A zsűrit Richard Peña, a New York-i Filmfesztivál válogatóbizottságának vezetője elnökölte, a tagok között volt Kocsis Ágnes rendező is.

Susan Sarandon és Jiří Bartoška
Susan Sarandon és Jiří Bartoška
Fotó: Michal Cizek / AFP

Az East of the West kategóriában, amiben Bergendy Péter A vizsga és Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmje is indult, a fődíjat a House with a Turret című ukrán alkotás nyerte.

A Közönségdíjat a nálunk is játszott Hasta la vista belga film alkotói vihették haza. A zsűri különdíját a Piazza Fontana: The Italian Conspiracy című olasz film kapta.