Nem demokrata kampányfilm a Batman 3

2012.07.20. 08:40 Módosítva: 2012.07.20. 09:46

A Batman-trilógia egyik fontos mellékszereplője, Morgan Freeman egymillió dollárral támogatta Barack Obama újraválasztási kampányát. A 75 éves, Oscar-díjas színész szerint a demokrata elnök "kitűnő munkát végzett ezekben a nehéz időkben. Befejezte az iraki háborút, megreformálta a Wall Streetet, megmentette az autóipart, és megvédte minden amerikainak az egészséghez való jogát". Morgan Freeman szimpátiája érthető: ő már 1998-ban, tíz évvel Obama megválasztása előtt fekete amerikai elnök volt a Deep Impact című filmben, ami egyes összeesküvés-elméletek szerint tudatos demokrata kampány volt a színes bőrű politikusok könnyebb elfogadása jegyében, kvázi előkészítve (az Ötödik elemmel, Chris Rock Államfőnökével és a 24 című tévésorozattal karöltve) Obama elnökké választását.

És ha már összeesküvés-elméletek: a Batman-filmekben szereplő Morgan Freeman nyílt demokrata-szimpátiája csak olaj a tűzre bizonyos körökben, hiszen  Rush Limbaugh konzervatív rádiós műsorvezető is megmondta: az új Batman-film nem más, mint Obama kampánycsapatának, illetve az elnököt támogató Hollywoodi ravasz trükkje a választók Romney ellen fordítására.

Az elmélet a filmbeli főgonosz, Bane nevéből indul ki, aminek a kiejtése megegyezik Mitt Romney kockázati tőkebefektető cége, a Bain Capital kiejtésével. A Bain körül már a republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányban sok botrány volt, vetélytársai azzal vádolták Romneyt, hogy a cége csődközelben levő vállalkozásokat vásárol fel, majd ott ezrével szüntet meg munkahelyeket (a támadások egyébként megalapozatlanok, a Bain összességében sokkal több munkahelyet teremt az ilyen átszervezések során, mint amennyit felszámol). A téma a mostani kampányban is elő-előkerül, Limbaugh teóriája szerint a film tudat alatti üzenete pedig az, hogy Bane = Bain = gonosz.

A jól hangzó elmélet persze több ponton is sántít. Bane 19 éve, az 1993-as Vengeance of the Bane című epizódban mutatkozott be Batman ellenségeként a DC Comics képregényeiben, filmbeli központi szerepét pedig 2011. januárjában jelentették be (pontosabban ekkor az volt a friss hír, hogy Tom Hardy fogja játszani, vagyis a forgatókönyvben legalább 2010 óta szerepelt főgonoszként). Romney a republikánus elnökjelöltségért való indulását öt hónappal később, 2011. júniusában jelentette be, innen még jó pár hónap kellett hogy első számú esélyesnek kezdjen számítani, hivatalosan pedig csak idén májusban vált Obama kihívójává.

A Bane karakterét kitaláló író, Chuck Dixon ráadásul hivatalosan is cáfolta a kampányfilmes pletykát: "Graham Nolan rajzoló és én is örök életünkre konzervatívok maradunk, úgyhogy teljesen felesleges baloldali szócsőnek nézni a történeteinket".