Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Túl steril és túl hosszú az új Batman-film

2012.07.25. 22:04 Módosítva: 2012.07.25. 22:04

Az idei Marvel-DC párharc első meccsét, a Batman-Pókember örökrangadót magabiztosan nyerte a Denevérember. Bruce Wayne a nézőktől és a kritikusoktól is jobb pontszámokat kapott, mint az idén 50 éves Peter Parker új mozifilmje (lásd a lenti táblázatot). A csodálatos Pókember valószínűleg a bevételi toplistán is le fog maradni a Sötét lovag: Felemelkedéstől, mivel három hét alatt hozott össze 614 milliós bevételt, a gothami igazságosztó viszont négy nap alatt termelt ki 248,8 millió dollárt.

Az idei moziszezon legjobb filmje

A Batman-trilógia záródabajáról néhány gyűlölködő kritikus kivételével mindenhol dicshimnuszokat írtak. Ideértve az olyan elismert, szórakoztatóipari szaklapokat is, mint a Variety („Ez a trilógia megkerülhetetlen igazodási pont lett a képregényfilmek uralta Hollywoodban"), a Hollywood Reporter („A Nolan-filmek tükrében a Marvel-univerzum ostoba és gyerekes") vagy az Entertainment Weekly („Ilyen gigantikus és gyönyörű IMAX-képeket kizárólag Christopher Nolan képes megálmodni"). A Republic vicces nevű munkatársa, Roger Moore viszont mindenkit túllicitált a rendszeresen elsütött, ez az év legjobb filmje-közhely csúcsra járatásával: „A Sötét lovag: Felemelkedés vonultatta fel a nyár legjobb effektjeit, a nyár legnagyobb lángnyelveit és a nyár legszexibb főgonoszát. Ez az idei filmes szezon legsokkolóbb képregényadaptációja".

Amerika legismertebb kritikusa, Roger Ebert is dicsérte az új Batmant: „Bár a film lassan indul, sötét a hangulata és túl sok új szereplőt vonultat fel, mindez egy szenzációs csúcspontot készít elő”. A Time magazin pedig egyenesen az irodalmi klasszikusokhoz hasonlította: „Ez a melodramatikus, ponyvairodalmi gyökerű mű a görög mítoszok és a Jonathan Swift-szatírák modern megfelelője".

 A film címe és a premier dátuma  IMDb-átlag  Rotten Tomatoes
 Büdzsé  Összbevétel
 Összbevétel inflációkalkulátorral
Batman - A denevérember (1989) 7,6 71% 35 millió dollár
411,3 millió
761,1 millió dollár
Batman visszatér (1992) 7 78% 80 millió dollár 266,8 millió
436,3 millió dollár
Mindörökké Batman (1995) 5,4 42% 100 millió dollár
336,5 millió 506,6 millió dollár
Batman és Robin (1997) 3,6 12% 125 millió dollár 238,2 millió 340,5 millió dollár
Batman: Kezdődik! (2005) 8,3 85% 150 millió dollár 372,7 millió 437,9 millió dollár
A sötét lovag (2008) 8,9 94% 185 millió dollár 1,001 milliárd 1,07 milliárd dollár
A sötét lovag: Felemelkedés (2012) 9,1 86% - 268,2 millió 1 hét alatt
-

Minden kritikus hülye

Természetesen nem volt mindenki elégedett a Bőregér-trilógia lezárásával. A CNN kritikusa, Tom Charity szerint a Sötét lovag: Felemelkedés „bombasztikusnak szánt, de bosszantóan ostoba befejezése egy kiváló sorozatnak. Ez Christopher Nolan legnagyszabásúbb, de egyben legrosszabb filmje".

Ez volt egyébként az a július 19-én megjelent kritika, ami 170 gyalázkodó hozzászólást kapott a Rotten Tomatoes cikkgyűjtő oldalon, így a szerkesztők, ahogy azt mi is megírtuk, a honlap történetében először beszüntették a kommentelési lehetőséget. Az olvasók ezután a CNN-en folytatták a kritikus gyalázását, jelenleg 790 kommentnél járnak. A két honlapon mintha csak a Cinematrix-posztok alatti trollkodások tükörfordításai szerepelnének: itt van minden klasszikus a „Sose hallgass a CNN-kritikákra, mindent csak fikáznak!"-tól a „Hülye no lifer cikkíró, menj vissza Transformerst és Csatahajót nézni, az való neked!"-en át a „Biztos azért lettél gyűlölködő filmkritikus, mert nem kellettél rendezőnek!"-ig.

Régen minden jobb volt. Batman is

„A film túlságosan szét lett húzva, minden egyes emlék külön flashbacket kapott. A karakterek motivációja viszont egyik pillanatról a másikra változik. Ha már megérted a sztori felét, jobb vagy, mint az átlag mozinézők" - írja a San Francisco Chronicle, ahol a Sötét lovag: Felemelkedés 2/4-et kapott. A New York Observer még ennél is rosszabb, 1/4-es osztályzatot adott a filmre: "Tele van érthetetlen mondatokkal és a szerepüket átélni képtelen színészekkel. A karakterek mind profin összerakott iparostermékek, de nagyon mesterségesek, hiányzik belőlük minden realitásérzék".

A Chicago Tribune sem volt kíméletesebb: „Ami a Sötét lovagban még tökéletesen működött, az itt már csak elcsépelt klisé. Az ijesztgetés mesterkéltté és nevetségessé vált." A nézők csalódottságot egyébként az AP munkatársa tudta legjobban megindokolni: „Mindig ez a baj a kivételes tehetségű, látnoki rendezőkkel. Ha egyszer mutatnak valami rendkívülit, a közönség onnantól fogva mindig ugyanezt a minőséget várja el tőlük, és csalódik, ha nem kapja meg".  • Vennék
  • Hírek