Bemutatják River Phoenix utolsó filmjét

2012.08.02. 14:40

A szeptemberi Holland Filmfesztiválon, Utrechtben mutatják be először River Phoenix Dark Blood című utolsó filmjét, amelyet holland rendezője, George Sluizer mintegy húsz évvel a filmszínész halála után fejezett be.

Az egykori gyereksztár 23 évesen, 1993-ban hunyt el egy Los Angeles-i éjszakai mulató előtt kábítószer-túladagolás által okozott szívroham következtében. Halála előtt Sluizerrel forgatta a Dark Blood című drámát. A filmben Phoenix sivatagi nukleáris kísérleti helyszínen élő fiatal özvegyet alakít, aki egy napon az elhagyatott vidéken kocsijával lerobbant pár segítségére siet, majd foglyul ejti őket.

Sluizer Phoenix halála után a négyötöd részben elkészült filmet magával vitte Hollandiába, attól tartva, hogy az enyészeté lesz az anyag. A nem teljesen egészséges, 80 éves rendező két éve fogott bele a munka befejezésébe, mivel úgy látta, később erre talán már nem lenne módja. Lánya, Anouk Sluizer beszámolója szerint a film végül januárban készült el.

River Phoenixet nemzedéke egyik legtehetségesebb filmszínészének tartották, és halála óta gyakran emlegetik egy lapon az ugyancsak tragikusan fiatalon elhunyt legendás James Deannel. Rövid pályafutása alatt tucatnyi alkotásban, köztük az Állj mellém!, A Moszkitó-part, az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag, valamint az Otthonom, Idaho című filmben játszott. Utóbbiért, amelyben egy narkolepsziában szenvedő meleg prostituáltat alakított, a Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színész díját.

A Dark Bloodot szeptember 27-én vetítik az utrechti Holland Filmfesztiválon.