Özvegye fejezte be Raoul Ruiz utolsó filmjét

2012.08.21. 14:46

A Velencei filmfesztiválon fogják bemutatni a chilei Raoul Ruiz utolsó filmjét, a The Lines of Wellingtont. Az Arany Oroszlán díjért versenyző filmet hivatalosan Valeria Sarmiento, Ruiz özvegye jegyzi, mivel a rendező elhunyt, mielőtt befejezhette volna a történelmi drámát.

A film a napóleoni háborúk idején, 1810-ben játszódik, amikor az angol és portugál csapatok a Torres Vedras védvonal erődítményeinél csaptak össze az országba betörő franciákkal. A film főszerepeiben John Malkovich, Catherine Deneuve és Vincent Pérez lesz majd látható.

Ruiz 2011. augusztusi halála után a film producere, Paulo Branco úgy döntött, hogy mindenképpen be fogják fejezni a forgatást. Alig két hónappal később Sarmiento vezetésével újraindult a munka. Branco a filmet úgy jellemezte, mint „egy Raoul Ruiz filmet, amit Valeria Sarmiento rendezett”. A rendezőnő szerint a forgatás közben férje számos elképzelését megvalósították, de ettől még a film elsősorban az ő munkája, és nem a férje sugalmazta a döntéseit. „Nagyon hosszú ideig voltunk házasok, de ez nem jelenti azt, hogy képesek vagyunk kommunikálni a halál után” – magyarázta Sarmiento a Guardiannek.

Raoul Ruiz posztumusz munkássága már idén tovább fog bővülni. Egy angol kiadó az év végén megjelenteti a The Wit of the Staircase című könyvet, amiben a rendező a saját életét meséli el egy szellem nézőpontjából.