Európai Filmdíj: Szabó István és Fliegauf filmjét is jelölhetik

2012.09.11. 13:55

Két magyar film, Szabó István Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása is szerepel az idei Európai Filmdíjra jelölhető alkotások között.

Az Európai Filmakadémia (EFA) hétfőn tette közzé annak a 47 produkciónak a listáját, amelyet az akadémia 2700 tagja a következő hetekben beszavazhat a filmdíjra jelöltek közé. A jelöléseket november 3-án jelentik be Sevillában, az Európai Filmek Fesztiválján.

A most közzétett válogatásban 31 ország filmjei szerepelnek. A listára a legtöbb EFA-taggal rendelkező húsz ország közvetlenül is küldhetett egy-egy filmet, a további alkotások felvételéről az akadémia elnökségi tagjaiból és meghívott szakemberekből álló nemzetközi bizottság döntött.

A magyar filmművészetet Szabó István Az ajtó című magyar-német koprodukcióban készült filmje és Fliegauf Bence Csak a szél című magyar-német-francia koprodukcióban forgatott munkája képviseli a válogatásban. Az ajtó Szabó Magda azonos című regénye nyomán született. A Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett Csak a szél a magyarországi romagyilkosságokkal foglalkozik.

Esélyt kapott a jelölésre Roman Polanski Az öldöklés istene, a Taviani fivérek Arany Medve-díjas Cesare deve morire, Martin Sulik cseh-szlovák koprodukcióban készült Cigány, Ken Loach Szesztolvajok, Geoffrey Enthoven Hasta la Vista!, Miguel Gomes Tabu, Agnieszka Holland In Darkness, valamint Tomas Alfredson Suszter, szabó, baka, kém című filmje is.

Az Európai Filmdíjakat idén 25. alkalommal ítélik oda, a díjátadót december 1-jén rendezik Máltán.