Stanley Kubricknak múzeumot épít az Akadémia

2012.09.17. 14:00 Módosítva: 2012.09.17. 14:00
Retrospektív kiállítás nyílik Stanley Kubrick munkáiból novemberben Los Angelesben.

A tárlat, amely első alkalommal mutatja be a legendás rendező munkásságát az Egyesült Államokban, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia és a LACMA (Los Angeles County Museum of Art) együtműködésének eredményekéntj öttlétre.Többek közt fotók, kosztümök, kamerák, eredeti filmes kellékek és forgatókönyvek mellett Kubrick két be nem fejezett munkája, a Napoleon és a The Aryan Papers is megtekinthető lesz.

Stanley Kubrick a 20. század második felének egyik legkiemelkedőbb rendezője volt. Első nagyjátékfilmjét 1953-ban rendezte, Félelemés vágy címmel. Olyan megkerülhetetlen klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint például a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikusnarancs, vagy a Stephen King horror-bestselleréből készített Ragyogás. Utolsó munkája, a Tágra zárt szemek premierjét már nem érte meg, 1999. március 7-én hunyt el szívrohamban.

A hamarosan megnyíló kiállítás lesz az első fontos lépés az Akadémia életében, ami egy régi álom megvalósulásához vezethet. Régóta tervezik ugyanis egy saját filmmúzeum létrehozását Los Angelesben, a munkálatok pedig hamarosan megkezdődnek. Már májusban kiválasztották azt a két építészt – Renzo Pianot és Zoltan Palit – akik a monumentális épületegyüttest megálmodják. „Ha elkészül, ez a múzeum lesz művészet fellegvára. 230 ezer négyzetméteres területén színházak, galériák, interaktív filmműhelyek, oktatási központok, és különleges rendezvényhelyszínek is lesznek” – olvasható az Akadémia honlapján.

Érdekesség még, hogy a nagyszabású műremek tervezésében részt vevő Zoltan Pali (Páli Zoltán) magyar származású építész. Ötvenhatos szülők gyermemeként látta meg a napvilágot Kaliforniában, kezdetben mérnöknek készült, majd mégis inkább a design felé fordult. A Studio Pali Fekete Architects (SPF:a) céget a szintén magyar Fekete Judittal közösen vezetik 1995 óta. Az elmúlt közel két évtized alatt rengeteg nagyszabású munkát tudhatnak magukénak: terveztek már új kutatóépületet egy kiszolgált nukleáris reaktor fölé a Los Angeles-i egyetem számára, közreműködtek a kaliforniai város Miasszonyunk-katedrálisának felújításában, emellett tucatnyinál is több általuk tervezett magánvilla sorakozik a a környéken - olvasható a hg.hu-n.

A Stanley Kubrick retrospektív kiállítás 2013 június 30-ig lesz látogatható.