Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Andy Vajna fogadta itthon Oliver Stone-t

2012.09.21. 17:05

Budapestre érkezett pénteken a háromszoros Oscar-díjas Oliver Stone, aki olyan kultfilmeket forgatott, mint A szakasz, a Született gyilkosok és a Tőzsdecápák. A világhírű író-rendező-producer a Magyar Nemzeti Filmalap és a Film.hu portál felkérésére utazott Magyarországra, hogy mesterkurzust tartson a filmkészítésről. Stone-t Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A filmíró mesterkurzus első vendégként Oliver Stone pénteken és szombaton tart előadást a budapesti Puskin moziban. A kurzuson bemutatja alkotói munkamódszerét a filmötlet születésétől a cselekmény és karakterek felépítésén át az elfogadott forgatókönyv létrehozásáig.

A pénteki program a Tőzsdecápák című film vetítésével kezdődik, ezt követően a hallgatók tehetik fel kérdéseiket a rendezőnek. Délután "A filmötlet születése. Forgatókönyv-fejlesztés Oliver Stone műhelyében - Tőzsdecápák esettanulmány" címmel hallhatnak előadást az érdeklődők. Este fél hatkor Oliver Stone új filmjét, a Vadállatokat vetítik. Szombaton ez az alkotás kerül terítékre. A beszélgetések moderátora Gyárfás Dorka újságíró lesz.

A szervezők a következő alkalmakra Joe Eszterhast, Alan Parkert és Luc Bessont is szeretnék meghívni Magyarországra.