Tom Hardy megmássza az Everestet

2012.09.25. 14:50

Az Eredettel befutó Tom Hardy a hegymászó George Mallory életét feldolgozó film főszerepének elvállalásáráról tárgyal. Az 1886-ban született brit az 1920-as években háromszor tett kísérletet rá, hogy meghódítsa a világ legmagasabb hegyét.

A sokarcú Hardytól most a fanatikus karakter alakítását várják, eddigi szerepeiben volt már Batman-antihős, amerikai szeszcsempész, és címszerepet játszik a George Miller rendezte negyedik Mad Max-filmben.

A rendezői székbe a Bourne-sorozatot is jegyző Doug Liman ül, miután befejezte a Tom Cruise-zal forgatott, All You Need Is Kill címen futó japán sci-fi adaptációját. Az Everest forgatókönyvét Jeffrey Archer regényéből (Paths Of Glory, Everest), az Egek uráért számos díjat bezsebelő Sheldon Turner forgatókönyvíró adaptálta.

A film vezető producere Dave Bartis elkötelezett hegymászó hírében áll. Nagy rajongója a történetnek, ami arra sarkallta a hegymászót, hogy elsőként maga alá gyűrje a legnagyobb csúcsot, megelőzve az akkor nagy konkurenciát, az ausztrál George Finch-et (aki az Oscar-díjas Peter Finch színész nagyapja volt). A Mount Everestet azóta számos alkalommal megmászták már, de még ma, közel 100 évvel később is az egyik legnagyobb emberi teljesítménynek számít. Mallory korában ez a Holdralépéshez volt hasonlatos. Veszélyességéről a csúcs közelében fekvő 120 holttest tanúskodik, amiket a terep nehézsége miatt lehozni sem tudnak.

George Mallory és Tom Hardy
George Mallory és Tom Hardy
Fotó: Wikipedia / Northfoto

Mallory mindent megtett, hogy elvállalja ezt a nem mindig hálás szerepet, bár az 1921-es és 22-es próbálkozásai kurdarcba fulladtak.Az első két próbálkozás alkalmával elzárkózott az oxigénpalack használatától, 1924-ben ő és mászótársa Sandy Irvine már oxigénpalackokkal felszerelkezve törtek a csúcsra. Nem sokkal a csúcs alatt látták őket utoljára, majd eltűntek a felhőkben, és sosem tértek vissza. 1999-ben találtak csak meg jégbefagyott testüket, erről az esetről később Anthony Geffen készített dokumentumfilmet.

Még életében megesküdött, hogy felesége képét, melyet mindig magával hordott, elhelyezi a csúcson. A képet nem találták meg a hegymászónál. A Mount Everest meghódítása csak 1953-ban következett be az új zélandi Edmund Hillary nevéhez fűződik.