Oroszországban betiltották az iszlámellenes filmet

2012.10.01. 18:39

Szélsőségesnek ítélte, ezért hétfőn betiltotta az egyik moszkvai kerületi bíróság az Egyesült Államokban készített iszlámellenes filmet.

A muzulmán világban zavargásokat kiváltó Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című amerikai amatőrfilm oroszországi terjesztését megakadályozó döntést a legfőbb ügyészség kérésének helyt adva hozta a kerületi bíróság.

Jevgenyij Komisszarov bíró a döntést megelőzően tolmács segítségével megnézte az iszlámellenes film interneten elterjedt, angol nyelvű részletét.

A tiltás elrendelésével nem értett egyet Mihail Ogyincov, az orosz emberi jogi biztos képviselője, aki részt vett a moszkvai Tverszkoj kerületi bíróság ülésén.

Az ügyész azonban arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államokban készített iszlámellenes film bemutatása etnikai gyűlöletre való felbujtásra alkalmas, nyugtalanságot okozhat és megsérti az
Oroszországban élő muzulmánok jogait.

A határozat nem jogerős, egy hónapon belül fellebbezést lehet benyújtani ellene. Amint életbe lép, felkerül az igazságügyi minisztérium tiltó listájára, amelyen jelenleg több mint 800 szélsőségesnek nyilvánított anyag szerepel - közölte Marina Gridnyeva, a vádhatóság szóvivője.

Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet moszkvai irodájának helyettes vezetője túlzott lépésnek minősítette a bírósági döntést. Gleb Pavlovszkij neves orosz
politológus pedig veszélyes precedensnek tartotta A muszlimok ártatlansága című film betiltását. Szerinte ezzel úgymond kinyitják Oroszországban Pandóra szelencéjét. A döntés aktivizálhatja más vallások radikális képviselőit, de veszélyt jelenthet az orosz világi államra is - nyilatkozta Pavlovszkij.

A Google orosz képviselete megvárja, amíg megjelenik a hivatalos közlést a tiltásról, mielőtt eltávolítaná a youtube videomegosztóról az iszlámellenes filmet - közölték az Interfax orosz
hírügynökséggel. A V Kontaktye elnevezésű népszerű orosz közösségi oldalról máris eltávolították a filmet, de annak egy beharangozó részlete még elérhető.

Az orosz hatóságok a múlt csütörtökön már blokkolták az észak-kaukázusi térségben az iszlámellenes amerikai amatőr film internetes hozzáférhetőségét. Korábban pedig az orosz hírközlési, információs és médiafelügyelet azt ajánlotta az internetes szolgáltatóknak, hogy blokkolják a hozzáférést az iszlámellenes amerikai filmhez.