Lucas nem akart Indiana Jones-rajzfilmet

2012.10.02. 17:03

Elképesztően vicces, de egyúttal mérhetetlenül szomorú Indiana Jones-képeket közölt a screencrush.com: ilyen lett volna az Indiana Jones - The Animation Adventures című animációs sorozat, ha Patrick Schoenmaker engedélyt kap rá a Lucasfilmtől.

Sajnos George Lucas cége (amit ma már nem egyedül Lucas, hanem ő és az örökösének kinevezett társelnök, Kathleen Kennedy irányít) nem egyezett bele a Warner-féle Batmant a Klónháborúkkal és Szamuráj Jackkel összeházasító rajzfilmprojektbe. Így a lehengerlően vicces képeket, amin feltűnik Marion, Marcus és Indy apja mellett Picúr, a kis kínai sidekick és néhány ronda múmia, sámán meg csontváz is, kizárólag csak egy hivatalos Indy-kártyajátékban lehet majd viszontlátni.

Schoenmaker viszont nem adja fel: most  már csak magánszorgalomból pakolgatja fel a vicces Indy-rajzokat a blogjára, a Tulok címmel készülő Conan-paródia és a Topps Star Wars Galaxy 7 kártyajáték képei közé. És közben abban reménykedik, hogy valamikor a jövőben mégis csak zöld utat kaphat az Indiana Jones-rajzfilm.

Nem ez egyébként az első eset a Lucasfilm történetében, amikor kiaknázhattak volna egy animációs filmért kiáltó, jól bejáratott brandet, Georga Lucasék viszont az utolsó pillanatban lehúzták a terveket a vécén.

A 97-es Monkey Island 3 játék nemcsak a fergeteges poénjai és a legendás kalózdal miatt lett kultikus, hanem a látványos, rajzfilmszerű grafikájáért is az egekbe magasztalták a rajongók és a kritikusok. Spielberg, aki ekkor már a DreamWorks animációs stúdiót igazgatta és Lucas, aki már régen megbánta, hogy bagóért eladta a Lucasfilm animációs részlegét Steve Jobsnak és engedte, hogy a cég az Oscar-halmozó Pixarrá nője ki magát, 2000-ben úgy döntöttek, belevágnak egy Monkey Island-rajzfilmbe. A vudu kapitányos-kormányzó lányás forgatókönyvet Ted Elliott-tal íratták meg, de Lucasnak az utolsó pillanatban eszébe jutott, hogy a kalózos zsáner mégsem akkora kincsesbánya, hiszen Mario Kassar és a Carolco hatalmasat bukott 95-ben a Cutthroat Islanddel, ezért leállította a projektet.

Ted Elliott kidobott forgatókönyv-vázlata végül a Disney-nél kötött ki (ő is benne volt korábban az Aladdin írócsapatában, innen az ismertség). Ebből készült a 2003-as A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka, amiben ugyanúgy benne volt a zombikalózoknak parancsoló kapitány, a kormányzó tökös lánya, a szájában kulcsot tartó kutya és persze a lófarkas, fehér inges, bamba főhős, akiből a végén kalóz lesz, ahogy a Monkey Islandban is. A kalózos kalandjáték-sorozat fő kreátora, Ron Gilbert ugyanis a Disneyland-i kalózos vidámparkból és Tim Powers Ismeretlen vizeken című regényéből drótozta össze Guybrush Threepwood legelső kalandját (a kiváló regény végül, elismerve a nyilvánvaló hasonlóságokat, negyedik Karib-tenger mozifilm alapja lett). A Johnny Depp-pel leforgatott filmek végül több milliárd dolláros bevételt hoztak: a Lucasfilm helyett a Disney-nek.