Az Űrgolyhók rendezője életműdíjat kap

2012.10.08. 09:09

Az Amerikai Filmintézet életműdíjjal jutalmazza a 86 éves író-rendező-producer-színészt, Mel Brookst. Howard Stringer, az AFI elnöke indoklása szerint "ő a komédia legrégebben hivatalban lévő királya Amerikában". Mel Brooks főként a vígjátékairól és a filmparódiáiról ismert, ezek közül máig a legnépszerűbb a 93-as Robin Hood, a fuszeklik fejedelme és a Csillagok háborúját kifigurázó 1987-es Űrgolyhók, amiből még ma is szívesen idézik fel a rajongók a legjobb jeleneteket.

Brooks egyike annak a 14 alkotónak, aki már megkapta az Emmy-, a Grammy-, az Oscar- és a Tony-díjakat. Három filmjét választotta be az Amerikai Filmintézet minden idők 100 legjobb amerikai filmvígjátéka közé: a Fényes nyergeket, a Producereket és az Ifjú Frankensteint. A kelet-európai származású, de már Amerikában született Mel Brooks 1964-ben kapta első Oscarját A kritikus című rövidfilmért, négy évvel később pedig a Producerek forgatókönyvéért kapott díjat. A filmből nagy sikerű musical is készült, amelyet 2001-ben játszottak először a Broadwayn, a darab összesen 12 Tony-díjat söpört be.

Az Amerikai Filmintézet életműdíját korábban olyan sztárok vehették át, mint Barbra Streisand, Clint Eastwood, Kirk Douglas és Tom Hanks. Mel Brooks jövő júniusban kapja meg a díjat.