Középfölde közepe lesz Új-Zéland fővárosa

2012.10.08. 12:03 Módosítva: 2012.10.08. 14:07

November 28-án az új-zélandi fővárosban tartják A hobbit - Váratlan utazás című film világpremierjét egy nagyszabású ünnepségsorozat keretébe, ezért Wellington a bemutató hetére felveszi a Középfölde közepe (Middle of Middle Earth) nevet, jelentette be hétfőn Celia Wade-Brown polgármester. A főváros új elnevezése többek között Wellington vezető napilapjának címébe és a levelek postabélyegzőjére is felkerül.

"Wellington Új-Zéland innovatív és viruló filmgyártásának szíve, és nélkülözhetetlen szerepet játszott J.R.R. Tolkien fantáziavilágának megfilmesítésében" - indokolta a döntést a városvezető. A polgármester és Matthew Dravitski, a Wingnut Films képviseletében elindította a visszaszámlálást: az Embassy mozi tetején elhelyezett óra jelzi hétfőtől a díszbemutatóig hátralevő időt. A város 1,1 millió új-zélandi dollárt (200 millió forintot) fordít a premier körüli fesztiválra, amelyre sok ezer látogató várható. Ötszáz méternyi vörös szőnyeg fog vezetni a belvároson át a Taranaki Streettől a premier helyszínéig, amelyen Peter Jackson, A hobbit-trilógia rendezője és a főszereplők vonulnak majd végig.

Peter Jackson közleményben fogalmazta meg, mennyire izgatott, hogy a világpremierre Wellingtonban kerül sor. "Mindig különleges alkalom, amikor az ember először mutat be egy filmet a közönségnek, de még ennél is különlegesebb, ha azt a szülővárosában teheti" - írta. Az új-zélandi rendező a polgármester méltatása szerint oroszlánrészt vállalt abban, hogy megerősödjön a wellingtoni filmgyártás, ami ma már 3000 embernek ad munkát.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, Jackson három mozifilmre húzta szét nagy sikerű korábbi filmje, A Gyűrűk Ura-trilógia előzményeit feldolgozó A hobbit meseregényt. Az idei novemberi bemutatót egy évvel később, 2013 decemberében követi a második epizód, majd 2014 nyarán a befejező rész premierje. A hobbit - Váratlan utazás című filmet a magyar nézők december 13-tól láthatják.