Hetvenegy film egy Oscar-díjra

2012.10.09. 09:37

Rekordszámú, 71 nevezés érkezett az amerikai filmakadémiához a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának mezőnyébe . A magyar nevezett Fliegauf Bence Csak a szél című, számos fesztiváldíjjal kitüntetett alkotása. A romagyilkosságokkal foglalkozó játékfilm többek között az Ezüst Medvét is megkapta az idei Berlinalén.

A hétfőn közzétett listáján szerepel az osztrák Michael Haneke Szerelem című fimje, ami Cannes-ban Arany Pálma-díjat nyert, de rajta van az Életrevalók című francia film, Paolo és Vittorio Taviani Arany Medve-díjas munkája, a Cesare deve morire, az Egy veszedelmes viszony című kosztümös dráma Dániából, valamint a hidegháborús NDK-ba kalauzoló Barbara a német Christian Petzold rendezésében. Norvégia a Thor Heyerdal híres Csendes-óceáni expedíciójáról szóló Kon-Tiki című filmet küldte Los Angelesbe. Az először pályázó Kenya a Nairobi Half Life című drámát indítja David "Tosh" Gitonga rendezésében.

A legjobb nem angol nyelvű filmnek járó díjat tavaly Aszgar Farhádi drámájával, a Nader és Simin - Egy elválás története című drámával elnyerő Irán szeptember végén bejelentette, hogy az arab világban erőszakhoz és tömegtüntetésekhez vezető iszlámellenes amatőr film miatt bojkottálja a 2013-as Oscar-díjat, és mégsem küldi versenybe a már kiválasztott alkotást.

A nevezettek listáját több fázisban szűkítik le arra az öt jelöltre, amelyből az amerikai filmakadémia tagsága végül szavazással kiválasztja az Oscar-díjas produkciót. A jelölteket 2013. január 10-én hozzák nyilvánosságra. A 85. Oscar-gálára 2013. február 24-én kerül sor Los Angelesben.