Tömeggyilkos hatalmak: ingyenes filmfesztivál az Urániában

2012.10.09. 12:32 Módosítva: 2012.10.09. 14:23

Október 26-28. között ingyenes filmfesztivál lesz az Urániában Tömeggyilkos hatalmak: történelem és emlékezet a 21. században címmel. A Rekviem Dokumentumfilm Fesztivál "jóval többet ad, mint könnyes történetek dokumentálását, megfilmesítését. Olyan alkotók munkáit láthatjuk, akik a legkényesebb témákat képesek korszerű filmes nyelven feldolgozni. Erőfeszítéseiket fesztiváldíjak, közönségsiker koronázza" - olvasható a sajtóanyagban.

A Romedia Alapítvány által szervezett fesztiválon bemutatják többek között a Hasadás című izraeli filmet, ami egy lengyel katolikus papról szól, aki felnőttként szerez tudomást zsidó származásáról, és zsidóságához való viszonyát egy izraeli kibucban vizsgálja. Műsoron lesz az amerikai Pamela Yates új filmje a Granito: hogyan fogjunk diktátort, ami bemutatja, hogy az 1982-ben Guetamalában, a népirtás alatt forgatott filmje hogyan segít egy diktátor elfogásában.

A mai antiszemitizmust kutatja a Rágalom, Yoav Shamir provokatív filmje, A nép ellenségei című film pedig Thet Sambath újságíró történetét dolgozza fel, akinek fél családját kiirtotta a vörös Khmer. A fesztiválon a roma holokausztról (Számon kívül maradtak), a náci propagandafilmekről (Befejezetlen múlt), Salazar diktatúrájáról (48) és a ruandai népirtásról (Ruanda - Rajtunk keresztül az emberiség) is bemutatnak egy-egy filmet. Részletes programért katt ide.

Az Auschwitz-rekviem programsorozat európai kezdeményezéssel, támogatással megvalósuló programsorozat, ami 6 európai nagyvárosban valósul meg, Amszterdam, Frankfurt,Varsó, Prága, és Bukarest után Budapesten. A programsorozat részeként november 6-án a Müpában a Frankfurt am Main-i Roma és a Szintó Filharmonikus Zenekar koncertet ad, melyen előadják a holland zeneszerző, Roger Moreno Rahtgeb által komponált Rekviemet.