Ilyen Samuel L. Jackson Tarantino néger bosszújában

2012.10.11. 11:01

Itt az új Django elszabadul-előzetes, amiben végre megszólal a kedvenc kígyóölő, szuperhősmentor Jedi mesterük, Samuel L. jackson is, aki a történetben a fekete gladiátormeccsekre élvező, perverz ültetvényes (Leonardo DiCaprio) csicskását alakítja.

A januárban itthon is mozikba kerülő filmben egy felszabadított rabszolga (Jamie Foxx) és egy fejvadász (Christoph Waltz) öldösi halomra a gonosz déli rabszolgatartókat. A címszereplő szinkronhangja természetesen ezúttal is Magyarország legnépszerűbb fekete színésze, a bissau-guineai felmenőkkel rendelkező Kálid Artúr lesz.

A Django egyébként kísérteties hasonlóságot mutat Tarantino egyik kedvenc blaxploitation filmjével, az 1975-ös Boss Niggerrel, amiben egy fekete seriff (Fred Williamson) és az egykori rabszolga seriffhelyettes (D'Urville Martin) robbantotta fel a fél várost és lőtte halomra a banditákat, mindezt természetesen kellemes funkys-soulos dallamokkal kísérve. Tarantino persze sosem titkolta, hogy a videotékás korszaka óta imádja a blaxploitationt. A Jackie Brown főhősének direkt azért választotta Pam Griert, mert a színésznő a fekete akciófilmek (Coffy, Foxy Brown, Friday Foster) ünnepelt sztárja volt a 70-es években, az Inglorious Bastards pedig eredetileg a műfaj másik nagy sztárjának, Fred Williamsonnak az egyik legismertebb filmje volt, aki pont emiatt az életútja miatt kapta meg a bikanyakú vietnami veterán szerepet az Alkonyattól pirkadatigban.

Tarantino Django elszabadulja egyébként a blaxploitation zsáner mellett Sergio Corbucci legendás westernje, az 1966-os Django előtt is ügyesen tiszteleg: a film egyik legjobb jelenete lesz, amikor a vadnyugat új, fekete hőse együtt támasztja a kocsmapultot Franco Neróval, azaz az eredeti Djangóval.

Tarantino-rajongóknak jó hír: Oliver Stone és Joe Esterhas után a Ponyvaregény író-rendezője lesz a film.hu forgatókönyvírói mesterkurzusának következő vendége.