no

Ilyen lett volna a Jurassic Park 4 dinóembere

2012.10.12. 16:33 Módosítva: 2012.10.12. 16:34

Kiszivárogtak a Jurassic Park 4 korábbi forgatókönyvéhez készített vázlatrajzok és makettfigurák, amiken intelligens ember-dinoszaurusz hibrideket mutatott be az Industrial Light & Magic grafikusa, Carlos Huante, írja a Geektyrant blog. A dinórajongók egy részének bejött a látvány: szerintük pompás Dr. Moreau szigete-történet kerekedhetett volna ki mindebből a már unalomig ismert, tyrannosaurusokkal és velociraptorokkal kergetőzés helyett, mások szerint viszont a filmipar legjobb döntése volt, hogy lelőtték a projektet.

Mutáns dinóemberek tervei a 2005-ös Jurassic Park 4-hez
Mutáns dinóemberek tervei a 2005-ös Jurassic Park 4-hez
Fotó: Carlos Huante / Industrial Light & Magic

Carlos Huante korábban olyan szuperprodukciókhoz rajzolt figuraterveket, mint a Man In Black, a Hellboy, a Penge: Szentháromság, az X-Men 3 és az idei nyár szeretve gyűlölt slágere, a Prometheus. A két lábon járó hüllőemberei viszont nem a 2014-re beígért Jurassic Park 4-hez, hanem a negyedik rész egy jóval korábbi, 2005. nyarára tervezett verziójához készültek.

A történet szerint egy csapat tudós dinoszauruszok DNS-ével kísérletezik, de valamit csúnyán elrontanak, így egy rakás bizarr kinézetű ember-dinó hibrid születik. Akik természetesen kiszabadulnak a laborból, és gyilkos pusztítást végeznek, ráadásul a szuperintelligenciájuk miatt ugyanúgy tudnak puskákat használni és csapatban harcolni, mint a humán katonák.

Még több mutáns dinóember koncepciós vázlata a 2005-ös Jurassic Park 4-hez
Még több mutáns dinóember koncepciós vázlata a 2005-ös Jurassic Park 4-hez
Fotó: Carlos Huante / Industrial Light & Magic

A fenti, tipikusan B-filmes sztorit egyébként az a John Sayles rakta össze 2002-ben, aki már azzal is beírta volna magát a horrortörténelembe, ha a máig szívesen másolt 78-as Piranha forgatókönyvén kívül semmit sem csinál. De ő megírta még mellé többek között a farkasemebres Üvöltést, a Dzsungelháború című Dolph Lundgren-gyöngyszemet és a 2008-as Spiderwick krónikákat is, meg vagy negyven másik forgatókönyvet. Érdekesség, hogy a dinóemberes Jurassic Park 4 társírója a 2000-es évek elején még teljesen ismeretlen William Monahan volt, aki a Tégla forgatókönyvéért Oscart és féltucat másik díjat kapott, most pedig épp a Sin City 2-n dolgozik.

Dinóember makettje a soha el nem készült, 2005-ös Jurassic Park 4-hez
Dinóember makettje a soha el nem készült, 2005-ös Jurassic Park 4-hez
Fotó: Carlos Huante / Industrial Light & Magic

A dinóemberes Jurassic Park 4 végül nem kapott zöld utat a franchise atyjától, Steven Spielbergtől. 2007-ben viszont újra napirendre került a új rész ötlete, bár kicsit módosítottak rajta: ezúttal az amerikai kormány képzett volna ki dinoszauruszokat tűzfegyveres harcra, hogy egy háborúban szuperkatonaként vessék be. A Universal stúdió 2008-ban mutatta volna be a filmet, de az eredeti ötlet gazdája, a Jurassic Park regény írója, Michael Chricton halála miatt végül megint jegelték a dinoszauruszokat.

2009-től viszont a Jurassic Park 3 rendezője, Joe Johnston is egyre többször emlegette, hogy leforgatná a negyedik részt, ami a trilógiához lazán kapcsolódó spin off lenne. 2011 nyarán pedig már a brandtulajdonos Spielberg is azt nyilatkozta, hogy épp a kasszarobbantó Legenda vagyok forgatókönyvírójával, Mark Protosevich-csel ötlet arról, hogyan lehetne folytatni a dinóklónozós kalandfilm-szériát. De ez a tervezet a kukában végezte, mert idén szeptemberben Spielberg és a Lucasfilmet George Lucastól megöröklő Kathleen Kennedy bejelentették: a 481,8 milliót kaszáló Majmok bolygója: Lázadás forgatókönyvíróit, Rick Jaffát és Amanda Silvert kérték fel arra, hogy végre összehozzanak egy normális dinoszauruszos sztorit.

Volt már dinóember idén a mozikban

A hüllőszereű, kerek fejű, intelligens pikkelyes szörnyeteg ötlete nem csak a Jurassic Park 4-en dolgozó John Saylesnek és Carlos Huantének jutott eszébe egyedül Hollywoodban. Az idei Pókember-rebootban pont ilyen volt az új főgonosz is, a Zöld manó helyére berakott Gyík, aki (micsoda véletlen) pont egy félresikerült génkísérlet miatt változott át ronda dinóemberré. Ezt a filmet viszont pont a Universal Pictures konkurense, a Pókember filmes jogai felett rendelkező Sony forgatta le.

Akkor ezt írtuk az ötletről: "A brit Rhys Ifans zseniálisan hozza az őrült tudóst: az Asylum stúdió legbetegebb B-filmes rendezői sem tudtak volna jobb főgonoszt kitalálni a rondán megrajzolt, Übermensch-tudatú szörnydoktornál, aki minden embert agresszív gyíkharcossá akar változtatni. Ezt a vonalat továbbgondolva az új Pókember nem is olyan rossz film, hiszen a Cobra Kahn nevű He-Man akcófigurákról mintázott Dr. Connors akciózása pont olyan vicces, mint Kirk kapitány legendás verekedése a hüllőemberrel. Csak most gördeszkázást és a tiniszerelmet is tettek mellé."