P. Koltai Gáborék újabb filmet fejeztek be

2012.10.16. 12:29

Két éve lett ügy abból, hogy P. Koltai Gábor producer és üzlettársai  2007 óta harmincöt, részben elkészült filmről adtak le számlát a Filmirodának. A producer napokban tett bejelentése szerint azonban egy újabb filmjük van, ami ebből elkészült a Megy a gőzös és a héten mozikba kerülő Magic boys-játékfilm mellett. A Cycle című animációs filmet is be fogják mutatni februárban. A 77 perces alkotást a londoni scifi-fesztiválon úgy promózták, hogy olyan "mintha Stanley Kubrick rendezte volna a Tront“, a rendező Sóstai Zoltán a nekünk adott májusi interjúban azonban nem említette a producer nevét.

Most, hogy közeledik a Magic boys játékfilm október 18-ai bemutatója, a film - két éve előzetes letartóztatásba került - producere P. Koltai Gábor újabb lépést tett, hogy bebizonyítsa, a milliárdos adócsalás vádja nem igaz, és hogy tényleg elkészülnek azok az animációs filmek, amelyek után többek között a Filmirodában négymilliárdos adóvisszatérítést igényelt vissza a húszmilliárdos összköltségvetésből. Hogy ebből mekkora összeg visszaigénylése volt jogszabályokba ütköző, az a VPOP tájékoztatása szerint idén kiderül, de milliárdos összeget jelenthet.

A Magic boys-játékfilmbe 40 millió forintos költségekkel beszálló RTL Klub már július óta kampányol különböző műsoraiban az októberi díszbemutatóra: P. Koltai Gábor először szólalt meg a letartóztatása óta itt, az édesapja, Koltai Róbert színész-rendező is itt nyilatkozott, majd később a producer édesanyja, Pogány Judit színésznő is itt szólalt meg először.

A Magic Boys hivatalos Facebook-oldalára a napokban tették ki az animációs hírt: "Íme a Magic Boys producere, P Koltai Gábor és Sóstai Zoltán új animációs SCI FI filmje - 2013 februárjától 3D-ben is a mozikban. Főszerepben: Szabó Győző, a Magic Boys sztárja! Ez a első hivatalos beharangozó mozielőzetes". A Cycle című filmet, mint Sóstai Zoltán filmjét májusban bemutatták a Sci-Fi London fesztiválon, és akkor közzé is tettük az Indexen a mozielőzetes angol verzióját.

A fesztiválon májusban, az alkotó Sóstai Zoltán azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a film készítését saját megtakarításaiból finanszírozta, P. Koltai Gábor producer nevét nem említette. „Egy ideig a kevés spórolt pénzemből gazdálkodtam, ami persze hamar elfogyott, ezért aztán eladtam az autómat, tévét, PS3-at, gitárokat, meg amit lehetett. Kiflit ettem zsemlével“ – meséli a 32 éves filmkészítő, aki mint mondta, ideje nagy részét ma is a film promóciójára fordítja. A kérdésre, hogy mit tett hozzá P. Koltai az alkotáshoz Szabó Győző szinkronhangján kívül, a producertől egyelőre nem kaptunk választ.

P. Koltaiékkal valóban van kapcsolata Sóstainak: az eddig nagyrészt el nem készült P. Koltai-filmeknél a Filmirodához leadott papírokban tíz filmnél is Sóstait említették. A rendező a Slitscan Images animációs stúdióban cégjegyzésre jogosult tag, valójában itt készülhetett a film a cég 2010-es megszűnéséig. A cég 8 és 27 milliós hiányt termelt az utolsói éveiben, és kisebb sorozatokat gyártott a Kis Vukénál jóval magasabb technikai színvonalon. Dolgoztak bérmunkákban, reklámokban, készültek pilotok, trailerek is, csak a munkák nagy része nem lett eladva több éven át.