Rafael
19 °C
33 °C
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elhunyt Sylvia Kristel, azaz Emmanuelle

2012.10.18. 12:14 Módosítva: 2012.10.18. 15:13

60 éves korában elhunyt Sylvia Kristel holland színésznő, az Emmanuelle című erotikus film sztárja, írja az AFP. Álmában érte a halál egy amszterdami kórházban, ahová még júliusban feküdt be, miután szélütést kapott. 2002-ben torokrák, 2004-ben tüdőrák miatt kapott kezelést.

A színésznő a szexszimbólum-státuszát az Emmanuelle című 1974-es erotikus filmnek köszönhette, amiben a főszereplő beutazta Ázsiát, de mindenki csak a meztelen jeleneteire emlékszik. A nagy sikerre való tekintettel a filmhez több folytatás is készült: az 1975-ös Emmanuelle 2-t az 1977-es Goodbye Emmanuelle és az 1984-es Emmanuelle 4 követte. Néhány országban még az 1976-os Periféria című drámáját is Emmanuelle-filmként reklámozták a forgalmazók, hogy minél több nézőt csábíthassanak a mozikba.

A 90-es évek Emmanuelle-filmjeiben még szerepelt ugyan, de ott már nem ő, hanem a 19 évvel fiatalabb Marcela Walerstein volt a vetkőző főhősnő.

Sylvia Kristel 1952. szeptember 28-án született Utrechtben. Szépségére korán felfigyeltek: már 1969-ben modellszerződést kapott. 1973-ban megnyerte a Miss Tv Europe-ot, ennek köszönhetően rögtön három rendező is filmezni hívta. Még ugyanebben az évben egy híres belga író, Hugo Claus, belga író jegyese lett, de a kapcsolat öt év múlva, házasság nélkül véget ért. Fiuk, Arthur Kristel 1975-ben született.

Az 1974-es Emmanuelle óriási botrányt kavart. Cenzúrázni kellett, a kritkusok gyalázták, és évekig ment a vita arról, hogy a tabudöntögető szobrász-fotós-író-rendező, Just Jaeckin szélesvásznú szexfilmet forgatott, vagy művészien ábrázolta az erotikát egy drámában. A film zenéje is elképesztő hatású volt: fülbemászó dallamaiból („A szerelem dalára elindult Emmanuelle, ledobva láncait”) még Gergely Róbert is magyar popslágert csinált.

Sylvia Kristel a 70-es évekbeli Emmanuelle-sorozat után az 1979-es Az ötödik muskétás című francia kalandfilmben és a 81-es Lady Chatterley szeretőjében is megmutatta bájait. Ekkor Hollywoodban ment, ahol menthetetlenül rászokott a drogokra, így karrierje alkonyán visszaköltözött inkább Hollandiába: haláláig Amszterdamban lakott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport