Chicagói fődíj a magyar ügynökfilmnek

2012.10.20. 10:11

Bergendy Péter filmje,  A vizsga nyerte az Arany Hugót péntek este a 48. chicagói nemzetközi filmfesztiválon az Új rendezők (New Directors) versenyprogramban. A Bergendy Péter rendezésében, Köbli Norbert forgatókönyvéből, Hámori Gabriella, Nagy Zsolt és Kulka János főszereplésével készült filmet Észak-Amerika vezető játékfilm versenyén díjazták.

Az amerikai és brit filmes szakemberek, filmkritikusok alkotta zsűri indoklásában kiemelte, hogy A vizsga „egy hidegháborús ügynök thriller fordulatos cselszövését az egyéni lojalitás és a rendőrállam ütközéséből fakadó lényegi kérdések felvetésével ötvözi”. Bergendy Péter filmje „a teljes magabiztosságot sugározó” rendezés által tűnt ki a mezőnyből".

Bergendy Péter második játékfilmjét, az Unio Film gyártásában 2011-be készült A vizsgát nemrég New Yorkban is láthatta az amerikai közönség: a Gotham Screen Nemzetközi Filmfesztiválon Hámori Gabriella a legjobb színésznő, Kulka János a legjobb színész díját nyerte el a filmben nyújtott alakításáért. A mozi Karlovy Vary-s szerepléséről az Index is tudósított.

A magyar mozikban 2011 őszén bemutatott A vizsga lassan beszivárgott a magyar köztudatba, mint jó film. Kevés moziban futott, szájhagyomány útján terjedt a híre, tízezer alatti nézőt hozott össze három hónap alatt. Tévében még nem mutatták be, most november 4-én vetíti az m1. Bodzsár István producer tájékoztatása szerint a 130 millió forintos költségvetésű filmet tévéfilmes támogatásból készítették.

Az Egyesült Államok legrégebbi játékfilm versenyét idén 48. alkalommal rendezték meg, 50 országból több mint 150 film és számos filmcsillag érkezett Chicagóba.