Elhunyt az utolsó mohikán, Russell Means

2012.10.23. 13:05

Október 22-én, 72 éves korában, rákban hunyt el a 92-es Az utolsó mohikán mozifilm sztárja, Russell Means, akit a New York Times Ülő Bika és Crazy Horse után a harmadik legismertebb indiánnak nevezett. A hollywoodi szerepei mellett emberjogi aktivistaként is ismert Means az oglala sziú törzs Pine Ridge-i indiánrezervátumában született és itt is halt meg, a Porcupine-ban található farmján. 2011-ben nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála, ezt terjedt később tovább a nyelvére és a tüdejére.

A 39-es születésű Meansnek a 92-es Utolsó mohikán volt a legelső filmje, előtte politikai aktivistaként küzdött az amerikai őslakosok jogaiért. 1970-ben ő hívta életre az American Indian Movement nevű szervezetet, ami keményen bírálta az amerikai belügyminisztérium Indiánügyi Hivatalát (Bureau of Indian Affairs) és elítélte többek között a lakota indiánok 1890-es lemészárlását. Means rendszeresen ellendemonstrációkat tartott a Kolombusz-napi ünnepségen. Keményen támadta a Cleveland Indians baseballcsapatot is, amiért egy karikatúra-szerű, kampós orrú, gonosz indiánt választottak csapatkabalának.

Állítása szerint a 70-es években többször is politikai gyilkosságot próbáltak elkövetni ellene: 1975-ben az Indiánügyi Hivatal egyik fegyveres tisztje lőtte homlokon egy észak-dakotai rezervátumban, Dél-Dakotában pedig egy évvel később lőtte mellkason egy ismeretlen merénylő. A 80-as években kétszer is Nicaraguába utazott, amikor a baloldali sandinista kormány el akarta venni a miskito indiánok autonómiáját. 1988-ban a Libertárius Párt elnökjelölt-jelöltje volt, de végül a választásokon ugyanezeken a színekben induló republikánus politikus, Ron Paul legyőzte. 2002-ben Means Új-Mexikó kormányzói székéért is ringbe szállt, eredménytelenül.

Az Oscar-díjas Az utolsó mohikán sikere után a hollywoodi karrierje is ugyanolyan fontos lett neki, mint a politizálás. Rengeteg filmben szerepelt: ő volt többek között az öreg indiána Született gyilkosokban,Pocahontas apjának hangja, de szerepelt Chuck NorrisWalker, a texasi kopójában és Karl Urban 2007-es Barbárjában is, ahol egy viking keveredett az indiánok közé.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport