Tekla
7 °C
19 °C

Az igazi MI6-kém nem olyan brutális, mint Bond

2012.10.27. 13:03

A legjobb Bond-filmnek kikiáltott Skyfall hétvégi bemutatója alkalmából névtelenségbe burkolózó, igazi MI6-ügynökök nyilatkoztak a a Financial Timesnak. A brit kémek elmondták: az ő munkájukat egy világ választja el a száguldó vonatokról leugráló, ellenségeit felrobbantó, a kínzókamrákból az utolsó pillanatban mindig kimenekülő James Bondétól: "A valódi MI6-ügynök rendszerint csendben, diszkréten teszi a dolgát, ami gyakran abból áll, hogy furcsa helyeken várakozik a végtelenségig, mire befut az információ, amire vadászik."

Bond a Skyfallban inkább csajozik információgyűjtés helyett
Bond a Skyfallban inkább csajozik információgyűjtés helyett

James Bonddal ellentétben a brit titkosszolgálatosoknak nincs katonai rendfokozatuk és nem hordanak maguknál fegyvert. Ha olyan feladatot látnak el, amelyhez személyi védelemre van szükségük, azt más szolgálatok biztosítják számukra.

A műveletek egész sorához a brit külügyminiszter személyes jóváhagyása szükséges. Az ilyen engedélyköteles tevékenységek közé tartozik például az, ha egy külföldi informátornak pénzt kell átadni, de az is, ha az MI6-ügynök valaki másnak álcázza magát, és így lép kapcsolatba a kiszemelt információforrással. A Financial Timesnak nyilatkozók egyike úgy fogalmazott, hogy az MI6 "nem olyan agresszív, mint Bond, de az összes korlátozással együtt is azért eléri, amit akar".

A brit lap forrásai szerint James Bond stílusa nem annyira a brit, inkább az amerikai titkosszolgálati módszerekhez hasonlít. Egy volt brit kormányzati illetékes szerint a CIA "egyre inkább félkatonai szervezetté válik", amely pilótanélküli repülőgépekkel és különlegesen kiképzett kommandós egységekkel semmisíti meg Amerika ellenségeit külföldön. "Az MI6 és a CIA évtizedek óta intenzív hírszerzési együttműködést folytat, ám a CIA kezd nagyon is megkérdőjelezhető praktikákat alkalmazni. Ez felveti azt a kérdést, hogy az MI6 és a CIA útjai nem válnak-e el a jövőben" - tette hozzá az egykori kém.

Ettől függetlenül az MI6 igazi ügynökei imádják a 007-es kalandjait, sőt a szolgálat a Financial Times forrásai szerint szívesen segíti is a Bond-filmek stábját az egyes epizódok forgatása során. "Ez jót tesz a morálnak" - mondta az egyik nyilatkozó, hozzátéve: nem lepődne meg, ha az MI6 ingyenes vetítésen mutatná be munkatársainak az új Bond-filmet a Temze partján emelkedő futurisztikus londoni főhadiszállásán.