Sötétben érdemes moziba menni

2012.11.04. 11:49
Jön a karácsony, girlandokkal, világító füzérekkel és rossz leheletű megélhetési mikulásokkal díszítenek minden plázát, minden körülvesz a szeretet, meg a kamatmentes hitel. A karácsony előtti időszakban jön ki a legtöbb film is, romantikus komédiák és akciómozik érik egymást. Megnéztük mire érdemes várni még idén, mire fogunk jegyet váltani, ha már elegünk van a vásárlásból.
amour

Épp a héten, november elsején mutatják be az art mozik a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma-díjas Szerelem című filmet két idős, párizsi ember igaz szerelméről. De elsején a rajzfilmek és a horror rajongói sem maradnak film nélkül: az előzőt a Rontó Ralph című Disney-film, míg utóbbit egy széria újabb része, a Silent Hill – Kinyilatkoztatás képviseli.

8-án a Lopott szavak című thriller debütál Bradley Cooper, Olivia Wilde, Zoë Saldana, és Jeremy Irons szereplésével, de lesz vígjáték A maflás címen Kevin Jamesszel és Salma Hayekkel.

A Twilight rajongói számára keserédes pillanat lesz a következő hónap, ugyanis november 15-én mutatják be az Alkonyat – Hajnalhasadás második részét, mellyel a vámpír Edwardnak, a vámpírrá vált Bellának, kettejük gyermekének és a vérfarkas Jacobnak története végleg lezárul. 22-én pedig jön a Wachovski testvérek bukásszagú filmje, a Felhőatlasz és a Ben Affleck rendezte, 1979-ben az iráni forradalom idején, az amerikai nagykövetségen ragadt amerikaiak kiszabadítását bemutató Az Argo-akció kerül a magyar mozikba. Ez utóbbi film sokak szerint az év meglepetése, a film, amire régóta várt Hollywood, ahol már tényleg belefáradtak a sok képregényfilmbe, folytatásba és remake-be.

A fiatalabbaknak jó hír, hogy 15-től kezdve újrázhat a Némó nyomában – ezúttal, folytatva az idei trendet, 3D-ben –, mellyel a Disney tovább növelheti az amúgy is sikeres film bevételeit. Válaszul két hétre rá – vagyis november 29-én – a rivális Dreamworks tökéletes hangolódást biztosít a közelgő ünnepekre legújabb őrületével, Az öt legenda című filmmel, melyben a Télapónak, a Húsvéti Nyúlnak, az Álommanónak (Sandman), és a Fogtündérnek össze kell fognia a felelőtlen, teleket hozó Jack Frosttal az örök sötétségre áhítozó gonosz Mumus (Boogeyman) ellen.

Decemberben tobzódhat

pi

Mikulás napján, december 6-án mutatják be nálunk a Kispályás szerelem című filmet, melyben Gerard Butler, Jessica Biel, Uma Thurman és Catherine-Zeta Jones is szerepel, de aznap debütál Clint Eastwood filmje, a Trouble with the Curve, melyben kivételesen nem rendezőként vett részt. A fekete humor kedvelőinek a Jack Black, Matthew McConaughey, és John Goodman nevével fémjelzett Börni, az eszelős temetős című filmet ajánljuk. 20-án lesz látható Ang Lee várva várt filmje, a Pi élete is – igaz, így is majdnem egy hónappal az amerikai bemutatót követően élhetjük át a mentőcsónakban egy tigrissel együtt hánykolódó, önmagát kereső fiú történetét.

A rajzfilmek rajongói új filmet nem, ellenben egy klasszikus mese 3D-s, felturbózott változatát kapják – ez pedig a Szörny Rt., amivel a Disney már a 2013-ban debütáló Szörny Egyetem című előzményfilmre hangol. Még épp becsúszik a Bruce Willistől szokatlan vígjáték, a Lay the Favorite – ezt december 27-től láthatjuk a mozikban. A musicalek rajongói igazi csemegét kapnak 27-én, ugyanis újraélhetik Jean Valjean, Cosette, és Javert felügyelő drámáját A nyomorultak című Broadway-musical Tom Hooper által filmre vitt változatában.

Azonban a hónap kétségtelenül legnagyobb dobásának a december 13-án mozikba kerülő, Peter Jackson rendezte A hobbit – Váratlan utazás című film ígérkezik. A vadonatúj filmtechnikákat felvonultató film a Zsákos Bilbó fiatalkori kalandozásairól szóló, A Gyűrűk Ura történései előtt hatvan évvel játszódó előzménytrilógia nyitódarabja, melyet jövő decemberben követ a második rész.

Ami már csak januárra marad

hitc

Csak jövőre, január 3-án debütál nálunk Tom Cruise legújabb akciófilmje, a Jack Reacher, és szintén csak januárban, 10-én mutatják be a Hitchcock című, sokak szerint abszolút Oscar-esélyes filmet – melyben Sir Anthony Hopkinst maszkírozták el brilliánsan –, de szintén 10-én debütál a geekek által az év független akciófilmjének kikiáltott A rajtaütés is. A Keira Knightley és Jude Law főszereplésével leforgatott Anna Karenina sem kerül már idén mozikba, csak január 24-én, és csak január végén, 31-én lesz a premierje a 40 és annyinak, ami Judd Apatow (A 40 éves szűz, Felkoppintva) rendező, producer, író legújabb alkotása. Rajzfilmek terén a nálunk eddig ismeretlen Laika stúdió filmje, a ParaNorman debütál január 10-én – az amerikai premiert követően majd fél évvel.

Sok filmről azonban jelen sorok írásakor sem tudni, mikor kerülnek bemutatásra – a legnagyobb kérdőjelek a Hitchcockkal az Oscarért rivalizáló, Steven Spielberg rendezteLincoln, és Quentin Tarantino legújabb őrülete, a Django elszabadul. Nem biztos még az Oszama bin Laden likvidálását bemutató Zero Dark Thirty című Kathryn Bigelow (A bombák földjén) rendezte film, a Seth Rogen és Barbra Streisand nevével fémjelzett vígjáték, a Szekatúra (The Guilt Trip), és az Oscar-gálát éveken át vezető Billy Crystal legújabb filmjének, a Parental Guidance című vígjáték premierjének időpontja sem.