no

Író van, rendező nincs a Star Wars 7-hez

2012.11.10. 15:56

George Lucas egy hete 4,05 milliárd dollárért eladta a Lucasfilmet a Disney-nek, a Miki egér-birodalom mellett a Pixar stúdiót és a Marvel képregénykiadót irányító igazgatók pedig azonnal bejelentették: 2015-re elkészítik a Csillagok háborúja régen várt 7. részét, amit majd két-háromévente újabb mozifilmek követnek. Így most a fél világ azt találgatja, ki fogja írni és rendezni a Thrawn-trilógiát és a Dark Empire képregényeket sarokba hajító folytatásokat, és vajon tényleg visszatér-e Han Solo szerepében a 70 éves Harrison Ford.

star wars episode vii banner 2015 by darthtemoc-d5jqjrc
Fotó: geektyrant.com

A forgatókönyvírót pénteken választotta ki a Disney-vezetőség és a Lucasfilm jelenlegi igazgatója, Kathleen Kennedyproducer: a Toy Story 3. geggyárosa, Michael Arndt dolgozhat a folytatáson, akinek nincs ugyan túl hosszú filmográfiája, viszont 2007-ben Oscar-díjat kapott A család kicsi kincséért. A Movieweb úgy értesült, Arndt a korábban beharangozott írói stáb nélkül, egyedül állított össze egy 50 oldalas sztorivázlatot, amibe a rajongók legnagyobb örömére beleírta az idős Han Solo, Luke Skywalker és Leia hercegnő további sorsát is.

Spielberg és Tarantino nem vállalja

A lehetséges rendezőkről viszont tovább folyik a találgatás, egyelőre csak azok a nevek tűnnek biztosnak, akik elejét vették a pletykáknak, és azonnal kijelentették: nincs az a pénz, amiért bevállalnák a fénykardozó Jedik családmeséjét és bukás esetén a Star Wars-rajongók haragját.

"Nem és nem. Ez nem az én műfajom, ez a barátom Georga műfaja" - nyilatkozta a Lincoln díszbemutatóján Lucas régi pályatársa, Steven Spielberg, akivel együtt találták ki az Indiana Jones-filmeket. A 300 és a Watchmen rendezéséért egekbe magasztalt, a Sucker Punch miatt viszont földbe döngölt Zack Snyder szintén bejelentette: egyáltalán nem érdekli a hetedik Star Wars-film, és ugyanerre a döntésre jutott Quentin Tarantino is.

A Disney-nél természetesen már vannak elképzelések a rendező kilétéről. Komoly eséllyel indul a kétszeres Oscar-díjas Brad Bird, aki a Le'csóval és A hihetetlen családdal is besöpört egy-egy Oscart, legutóbb pedig a Mission: Impossible 4-et vezényelte le. A második nagy nén Matthew Vaughn a Ha/verrel és a legutóbbi X-Mennel bizonyította be, hogy jó mozifilmeket tud kihozni a geekek előtt már régóta ismert, sokszereplős történetekből.

Pár napja még a Star Treket feltámasztó J.J. Abrams is esélyes volt a rendezői székre, de nemrég azt közölte, hogy nem vállalja Csillagok háborúja-folytatást, önként jelentkezett viszont a Disney egyik legjobban kaszáló, új franchise-áért, a Vasember-filmeért felelős Jon Favreau, aki jelezte: érdekelné a munka, mivel gyerekkora óta imádja a Star Warst.

Milyen lenne a Star Wars 7, ha Woody Allen rendezi?

Amíg mindenki azt találgatja, ki lesz az új rész rendezője, a netes népművészet művelői szinte óránként jelentkeznek valami házibarkács kamuplakáttal vagy egy Mi lett volna, ha Michael Moore rendezi a Csillagok háborúját?-videóval. Az utóbbi vonalat képviseli a híres tévés komikus, Conan O'Brien is, aki három zseniálisan vicces videót mutatott be a TBS-en futó esti talkshow-jában. Szerinte például ilyen lenne, ha Woody Allen rendezne Star Warst:

Kevin Smith minimalista verziója Conan O'Brien szerint:

Ha Michael Moore Star Wars rendezett volna, még Darth Vadert is elszámoltatná:

Régen minden jobb volt, főleg a Star Wars-humor?

Alternatív rendezős, viccesnek szánt Star Wars-videók természetesen nem most készültek először. Egy rajongó például már évekkel ezelőtt megcsinálta a Tarantino-verziót, Ponyvaregény-zenével, szamurájfilmes utalásokkal és a szokásos, összekevert idősíkkal:

Íme Gandalf és Anakin párbaja, ha a sötét tónusokhoz és fortyogó magmához kimondottan vonzódó Peter Jackson egybegyúrja a Sith-ek bosszúját és a Gyűrűk Urát:

Josh Whedon és a Bosszúállók rajongóinak nagyon könnyű dolga volt, mivel Samuel L. Jackson a Marvel stúdió szuperhősfilmjeiben és a Csillagok háborúja előzménytrilógiájában is tökös fekete harcost játszott, így csak egymásra kellett vágni néhány trailert:

Tim Burton alighanem a régi B-kategóriás horrorfilmek és az 50-es évek inváziós sci-fijeinek stílusában rendezte volna meg a Star Warst:

És végül íme a személyes kedvencünk, a David Lynch-féle Jedi visszatér, amiben a visszafelé beszélő Császár monológját füstölgő kéz és gonosz röhögés szakítja meg véletlenszerűen: