Tolkien örökösei 80 millió dollárra perlik a Warnert

2012.11.21. 11:27

Beperelték A Gyűrűk Ura- és A hobbit-filmtrilógia producereit J. R. R. Tolkien örökösei, akik keresetükben az író regényei nyomán készült filmek "erkölcsileg megkérdőjelezhető" digitális marketingjét kifogásolták, többek között egy online szerencsejátékot.

A keresetet hétfőn, egy héttel A hobbit - Váratlan utazás új-zélandi premierje előtt nyújtották be a Los Angeles-i kerületi bíróságon a Tolkien hagyaték kezelői. A The Hollywood Reporter által megszerzett dokumentumok szerint az örökösök "morálisan megkérdőjelezhetőnek" ítélték a filmek digitális marketingjét, például egy online szerencsejátékot. A hagyaték gondozói 80 millió dollárra perlik a Warner Bros. stúdiót, a New Line stúdiót és a jogtulajdonos Saul Zaentz produkciós céget.

A felperesek szerint a producerekkel kötött megállapodás csupán a kézzelfogható termékekre, így a filmes figurák, a filmhez kötődő ruházat forgalmazására vonatkozik, és nem terjed ki az elektronikus jogokra. Mint hangsúlyozták: a digitális szerencsejátékok már nyilvánvalóan nem sorolhatók ebbe a kategóriába, ráadásul azok az elkötelezett Tolkien-rajongókat is felháborították, ami "nem orvosolható károkat" okozott Tolkien hagyatékának.

Az örökösök 2009-ben peren kívüli egyezséget értek el A Gyűrűk Ura produkcióval, így vált lehetővé A hobbit című Tolkien-regényből tervezett film forgatása.