Vicces, de székbe szögez a félkész Hobbit

2012.11.26. 12:25

Nem múlhat el úgy egy hét, hogy ne jöjjön ki valami új tévéreklám, bővített előzetes vagy poszter az év legjobban várt filmjéhez, a december 13-án mozikba kerülő A hobbit: Váratlan utazáshoz. A Moviewebtől a Geektyrantig most épp minden mozis oldal Peter Jackson legfirssebb werkfilmjén pörög, mert még Peter Jackson is azon viccelődik benne: annyi CGI-utómunka vár a wellingtoni főhadiszálláson a stábra, hogy nem fognak elkészülni a november 28-i új-zélandi premierig.

A 14 perces Így készült videó nagyon jól bemutatja, hogy egy látványos fantasy film elkészítése nem ott ér véget, amikor a rendező és az operatőr az utolsó forgatási napon összecsomagolják a felszerelést a hegytetőn, a színészek pedig forralt borral és teával a kezükben bevágják magukat a lakóautóba és visszakocsikáznak a wellingtoni szállodájukba. Hanem csak akkor, amikor minden digitális troll-orrszőr a helyén van és a jelenetekhez hozzákeverték a filmzenét meg a cuppogós-röfögős-kardcsörtetős hangeffekteket is.

Azok kedvéért, akik az elmúlt éveket egy másik bolygón töltötték: a Hobbit első részében Zsákos Bilbó (Martin Freeman) a Gyűrűk Ura-trilógiából már ismert Gandalffal (Ian McKellen), valamint tizenhárom törpével (köztük Gimli egyik felmenőjével) indul sárkányvadászatra, amihez végre az eredeti meseregénnyel ellentétben hegedű meg hárfa helyett kardokat és csatabárdokat is visznek.

A Hobbit 2, amiben a törpék legyőzik Smaugot, a sárkányt, The Hobbit: The Desolation of Smaug címmel fog mozikba kerülni jövőre, 2014-ben pedig jön a trilógia záródarabja, a The Hobbit: There and Back Again. Akik úgy emlékeznek, hogy a Hobbit túl vékony volt három grandiózus mozifilmhez, ne felejtsék el: Peter Jackson stábja a Gyűrűk Ura függelékéből olyan történetszálakat is beletett a Hobbitba, mint Gandalf nyomozása Dol Guldur erődjében, ahol a bölcs és jóságos varázslónak (igen tudjuk, nem az, hanem egy maia a Harmadkorból) el kell kapnia a Nekromanta bőrébe bújt Szauront.