Bruce Lee-szobrot avattak Los Angelesben

2013.06.18. 17:01
lee
Fotó: Robyn Beck / Europress / Getty

A Los Angeles-i Chinatownban (Kínai negyed) felavatták az USA első Bruce Lee-szobrát. A kétméteres bronzszobrot 700 fős tömeg előtt leplezték le szombaton. Az ünnepségen Bruce Lee Shannon nevű lánya is részt vett. Az alkotást egy kínai művész készített el az anyaországban, felavatásaának napja egyben Bruce Lee halálának 40. illetve Chinatown alapításának 75. évfordulója is egyben.

A város a műalkotást a Bruce Lee nevét viselő nonpofit alapítványtól kapta. Az installáció egyelőre csak átmeneti, a talapzatához szükséges 150 000 dollárt a helyi kínai közösség prominens üzletemberei dobják majd össze. Ez egyébként a harmadik Bruce Lee-szobor a világon, az elsőt a boszniai Mostar városában állították fel, a másodikat (egy nappal később) Hong Kongban avatták fel.

Lee San Franciscóban született, de a hatvanas években Los Angelesbe költözött. Első hollywoodi szerepe Kato volt a Zöld darázs című képregény sorozatváltozatában. A tévészerepléssel egyidőben Lee három harcművészeti-iskolát is nyitott a kínai negyedben. 1973-as halálát agyduzzanat okozta.