Friss kommentek

comment:com

Folytatódik a zombivadászat
Hétfőtől megint van Fear The Walking Dead, a The Walking Dead testvérsorozata, ami annak idején másnak indult, mint az anyasorozat, és nekem be is jött legalábbis a harmadik évad végéig, ameddig az eredeti szereplők közül még nem nyírtak ki mindenkit, Aztán meg kicsit szarni ment minden, a The Walking Dead-del való crossoverezés eléggé odavert az egyéni történetvezetésnek, nem véletlen, hogy az eredeti showrunner kézzel-lábbal tiltakozott ellene, és inkább kiszállt a buliból.

Most örülünk, de lehet, hogy végleg komolytalanná vált az Oscar-díj

február 10., 19:55 Módosítva: 2020.02.11 13:03
415

Az Oscar nem egy nemzetközi filmfesztivál. Nagyon is helyi érdekű.

/Pong Dzsunho, 2019/

Fantasztikus, felemelő, csodálatos történelmi pillanat, hogy a már a nevében is Amerikai Filmakadémia által szervezett Oscar-díjak 92 éves története során először nem amerikai film nyerte meg a legfontosabb díjat, a legjobb film Oscarját, hanem a dél-koreai Pong Dzsunho (Bong Joon-ho) műve, az Élősködők. Végre ledőlt az a korlát, amelyről éppen Pong beszélt, amikor megnyerte a Golden Globe-ot: „Ha sikerül átlépniük a felirat jelentette kétcentis akadályt, megismerhetnek még egy csomó nagyszerű filmet.” Ráadásul kétségkívül egy sajátos hangvételű, cseppet sem közönségfilmesen kompromisszumos, nagyon magas színvonalú film nyert. És valóban, ez a történtek hurráoptimista olvasata. De lehet azért sötétebben is látni a dolgokat.

Akár úgy is, hogy most vált végleg komolyan vehetetlenné az Oscar-díj.

Tovább

Mosollyal az arcunkon csináltuk a Harcosok klubját

január 29., 19:05 Módosítva: 2020.01.31 00:07
466

Edward Norton húsz évnél is hosszabb karrierjét végigtekinteni olyan, mintha egy hollywoodi színész bakancslistáját olvasnánk. Első filmszerepével, a Legbelsőbb félelemmel már Oscar-jelölést kapott 1997-ben. Olyan, a mai napig mérföldkőnek számító filmekben játszhatott főszerepet, mint az Amerikai história X és a Harcosok klubja – két olyan film, ami mintha az Egyesült Államokban elterjedt alt-right mozgalom génkészletét mutatta volna be. Norton rendezhetett is, 2000-ben elkészítette saját maga és Ben Stiller főszereplésével az Ég velünk című romantikus vígjátékot. Még az univerzum építésekor bevonta őt a Marvel, hogy legyen ő a Hulk megformálója, ami egy film erejéig ment, de a Bosszúállókra már lecserélték Mark Ruffalóra. A 2010-es években pedig olyan rendezők találták meg maguknak, mint Alejandro Gonzalez Iñárritu (Birdman), Wes Anderson (Holdfény királyság), miközben néha-néha egy kifejezetten fősodorbeli, népszerűnek szánt filmben is felbukkant (A Bourne-hagyaték, Alita: A harc angyala). És miközben a szerepeket válogatta, a techvilág egyik tőkéseként is egyre nagyobb szeletet kanyarított ki magának, ő volt az egyik első utasa és befektetője az Ubernek Los Angelesben.

Tovább

A Skywalker korának csak kasszája volt, lelke nem

január 9., 16:22 Módosítva: 2020.01.12 17:10
158

A Skywalker korának csak kasszája volt, lelke nem

Kultrovat podcast 76. epizód
00:00:00 / 00:00:00
Tovább

Filmek, amikre emlékezni fogunk az évtizedből

2019. december 27., 10:43 Módosítva: 2019.12.28 13:02
397

Egy évet, sőt, egy hónapot is nehéz összefoglalni a filmgyártásban, nemhogy egy egész évtizedet. 2020-ban lesz 125 éves a filmművészet, aminek a történelmét folyamatosan meghatározta a technológiai fejlődés, a változó közönségigények és a piacot uraló cégek gazdasági érdekei. Ez az elmúlt tíz évben sem volt másképpen, csak most nem a színes-, vagy a hangosfilmet találták fel, hanem a streaminget, ami mindenféle fizikai hordozó nélkül bevitte bárkinek egyenesen a zsebébe a filmeket. És a fejlődés annyira gyorsan halad, hogy már attól is nagypapának érzem magam, hogy egy ilyen magyarázó félmondatban kellett leírnom a jelenséget, mintha nem lenne ez 2019 végére teljesen magától értetődő.

Viszont 2010-2019 időszaka nem kizárólag a technológiai fejlődésről szólt: divathullámok dagadtak hatalmasra, csapódtak partra, és tűntek el teljesen nyomtalanul. Trendek haltak el, franchise-ok születtek és döglöttek meg sorban, sztárok tűntek fel, a Weinstein-botrány után addig ünnepelt rendezők és színészek lettek nemkívánatosak, miközben a Marvel-univerzumban a rendezők személye lett általában teljesen felesleges, hiszen csak ki kellett tölteniük az időt a már jóval az érkezésük előtt összerakott akciójelenetek között.

És minden komorság ellenére, ez az évtized sem különbözött sokban a többitől: az emberek tódultak a mozikba, a rendezők ugyanolyan szép, elgondolkodtató, megható, izgalmas, érdekes filmeket készítettek, mint bármikor máskor. Kilistázni mindet csábító, de értelmetlen, úgyhogy inkább a New York Times mintáját követve összeraktuk, hogy szerintünk mik voltak azok a filmek, amik a legnagyobb hatással voltak a filmkészítésre, és amikre emlékezni fogunk még sokkal később is.

Tovább

Aranytojást tojó tyúk még nem volt ekkora szarban

2019. december 24., 08:34 Módosítva: 2019.12.27 22:29
1022

Simán lehetne a 40 millió forintos kérdés a Legyen ön is milliomosban, hogy most, hogy a Skywalker korával lezárta a 42 éves, kilenc filmből (három trilógiából) álló nagy űropuszát a Star Wars, merre is haladjanak tovább. A bökkenő viszont az, hogy jelenleg még a Lucasfilmnél sem nagyon tudják, mit és hogyan is kellene csinálniuk a jobb folytatás reményében. Ez pedig már a Disney problémája is, nem véletlen, hogy küldték a felmentő sereget.

Tovább

Az utolsó Jedik az a Star Wars-film, amire 37 évet vártunk – kritika

2017. december 12., 18:00 Módosítva: 2017.12.23 19:23
5634

A Star Wars-rajongásban két iskola van. Az egyik azt mondja, hogy minden, ami a franchise része, az tiszta arany. Akadnak bénább dolgok, mint mondjuk a Star Wars Xmas Special (aki nem látta, ne akarja megnézni, tessék elhinni). A másik meg azt mondja, hogy három Star Wars-film van, Jar Jar Binks meg rohadjon meg J. J. Abramsszel együtt, aki Az ébredő Erőben azzal tette tönkre a gyerekkori emlékeket, hogy tulajdonképpen újraforgatta Az új remény alcímű, eredeti Csillagok háborúja filmet.

Az új Star Wars, a Csillagok háborúja 8. része, Rian Johnson Az utolsó Jedik című filmje mindkettőnek szól, ahogy mellettük az egyszeri mozirajongónak, a kilencrészes filmfolyamba két éve becsatlakozóknak – és főleg azoknak a kiskölyköknek, akik mi is voltunk 35-40 éve, és akik teljesen őszintén kapkodtak levegő után, mikor kiderült, hogy (SPOILER) Darth Vader Luke apja. 

Tovább

Az anyagos végállomása a rehab, a börtön, vagy a temető

2017. január 28., 21:08 Módosítva: 2018.03.11 10:40
3490

Elfogult vagyok. A Dizájneren nagyon jó film, de végignézni egy elfogulatlan nézőnek is nehéz. Empátia, elfogadás és bátorság kell hozzá, mert kitépi a nézőt a komfortzónájából – nemcsak normális életének zónájából, hanem abból is amit, egy film befogadójaként megszokott.

*Frissítés 2018.március 10-én: a Dizájneren a mai naptól az Indexen is látható. A következő kapcsolódó linkre kattintva nézhetik meg:

A Dizájneren főszereplője Geri, harmincas éveiben járó drogfüggő férfi, aki tizenéves korában politoxikománként kezdte, majd heroinos lett, aztán több leszokási kísérlet után végül a dizájnerdrogoknál kötött ki. Az ő életébe nyerhetünk bepillantást a film másfél órájában.

Tovább

Képregényben foglaltuk össze az első öt Kaptár-filmet

2017. január 28., 17:04 Módosítva: 2017.01.29 23:05
1468
A héten volt a hatodik Resident Evil film premierje, ami rejtélyes okból Kaptár néven fut a mozikban. Az előző öt film könnyen összemosódik, mert ugyanazokat a paneleket használja, és mind elég rossz. Aki mégis próbát tesz a hatodikkal, olvassa el felzárkóztató képregényünket, hogy értsen minden borzalmas fordulatot. Hányszor ébredt fel Alice? Milyen szörnyeket ölt? Egyáltalán melyik Alice-ről beszélünk? Csak gördítsen lefelé!

Resident Evil – A Kaptár

Tovább

A Kaliforniai álom mindent vitt a Golden Globe-on

2017. január 9., 06:11 Módosítva: 2017.02.23 19:03
3227

Megerősített biztonsági intézkedések között, így késésekkel kezdődött az idei Golden Globe, a Ricky Gervais által csak szellemileg zavart újságíróknak titulált HFPA, a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének éves gálája, amin az év filmjei mellett a tévés produkciók is kapnak díjat. Sőt, a filmeket is két kategóriára osztják, az egyikben a drámákat, a másikban a zenés filmeket és vígjátékokat díjazzák. Ezt a megkülönböztetést nem szabad persze nagyon komolyan venni, a hollywoodi sztároknak hagyományosan benyaló HFPA nem egyszer díjazott olyan filmet a lazábbik kategóriában, aminek semmi keresnivalója nem volt ott, lásd a tavaly itt nyertes Mentőexpedíciót, ami sok minden volt, de musical vagy komédia nem. 

Tovább