'Szopi-nyali, ez hozza a pénzt'

2004.01.31. 15:27
Kuruc bajszos népitáncosok és Guy Ritchie-féle strici, a Parlament és a Burger King látképe éjszaka: Budapest összetett város. A magyar származású kaliforniai filmes, Steven Lovy üdítően felszínes játékfilmje fővárosunkról olyan közhelyekre épül, mint a pornóipar és a folklórral kevert technozene. A Mix című film teljesíti, amit elvállalt: könnyed szórakozást, még ha ez sokszor a kárára is történik.
Mi az, ami egy tizenéves, magyar származású amerikai lemezlovast átcsábíthat ide, a tengeren túlra, a mesék világába? - teszi fel mindjárt a felütésben a rendező-forgatókönyvíró Steven Lovy a nagy kérdést. A válasz: a zene, a szerelem és a pornó. Pontosabban egy internetről letölthető fétismodell, meg egy halott nagypapa.

Tekintse meg képeinket!
Mitchnek a főszereplő fiúnak, mivel lekési visszafele a gépet, a nagyapa temetése után négy napig Magyarországon kell maradnia. Ezalatt árnyalódik a Budapestről alkotott képe - megtudja, hogy a magyarok találták fel a gyufát és az atombombát - és mindent átél, ami egy ilyen zűrzavaros-csodálatos világban lehetséges, ahol egyszerre létezik a pornó és a szerelem, a techno és a népzene.

"Szopi-nyali! Nagy a rezsi"

A fiú azért csöppen a pornó világába, hogy megismerhesse álmai tárgyát, Beát (Gryllus Dorka) akiért - a nagyapát nem számítva - Magyarországra utazott. A pszichopata pornókirály (Rudolf Péter) viszont pornófotózásra akarja kényszeríteni a lányt: "Szopi-nyali, ez hozza a pénzt! Nagy a rezsi!"

Amikor Steven Lovy három éve forgatókönyve egyik fő vonalának választotta a pornózást, még érdekesnek és eredetinek hihette a témát, de mára inkább szokványosnak tűnik, hiszen már minden pornósztár tévésztár is egyben. Egy hónapja ráadásul a valóvilágos Pandora a Mix történetével szinte megegyező sztorival állt elő: 17 évesen pornózásra kényszerítették. (A meglepő az, hogy a közvélemény Monique Couvet-vel értett egyet, aki pofonokat ígért a lánynak, mert "hazugságaival a pornóipar tisztaságát és erkölcsi értékét kérdőjelezte meg".)

Dorka jól mímeli az orgazmust

Tekintse meg képeinket!
Annyiban jót tett a filmnek az elkészülése óta eltelt két év, hogy Bea pornósztár barátnőjét játszó Mandy Bright közben elvitte a pornószakma Oscár-díját. Mandy a Mixben is a legjobb formáját hozza és aranyosan integet egy farkon lovagolva. Gryllus Dorka is nagyon jól mímeli az orgazmust a szájával A, O, U betűket formázva, a Váci úton is hatásosan vonul és a teste az Érzékek iskolája óta eltelt nyolc év alatt sem változott semmit. A színészek közül a Mitch apját alakító Kulka János néha kimódoltan játszik a kézikamerás digi felvételek spontaneitásához képest; a főszereplő fiú, Alex Weed meglepően természetes, de kétségkívül Rudolf Péter az ász, aki egy Guy Ritchie-filmekből összetákolt vázlatos perverz figurát is élővé tud tenni.

"Hej, a titkos szerelee-eem!"

Minden előzmény nélkül sikítva pördülnek a keverőpult elé az István, a királyból szalajtott lepukkant népitáncosok, mikor Mitch egy diszkóban DJ Bootsie után lép fel, hogy a népzenével kevert techno-t nyomjon. Ilyen kínos jelenetekkel kap funkciót a filmben az elektronikus zenével kevert "gyönyörű magyar népzene", amit Lovy - tíz évvel Sebestyény Márta és Deep Forest párosa után - úttörő lendülettel külföldön szeretne népszerűsíteni (a film zenéje: Korai Öröm, Balkan Fanatik).

A könnyed szórakozást az "ahogy az amerikaiak látnak minket" képen az említett közhelyeken kívül, szakmai hibák is zavarják. Szemet ütő az improvizatív, általában színvonalas kézikamerázás néhány ügyetlenebb megoldása és egy dramaturg után kiáltanak a szabályos akciófilmben felbukkanó indololatlan jelenetek, a semmiből előkapott szereplők, és az egész happy endnek kiszolgáltatott történet. De valószínűleg anyagi okok miatt lett a rendező-forgatókönyvíró és vágó is egy személyben Steven Lovy.