Mindörökké Dr. Szöszi

2011.02.28. 12:40
A Simpson család forgatókönyvírója megrendezte a valaha volt legjobb romantikus vígjáték helyett annak paródiáját. A Honnan tudod? összes szereplője saját magát gúnyolja ki, Reese Witherspoon kivételével.

Bár a külföldi kritikák lehúzták James L. Brooks 2010-es moziját, és tény, hogy a bedobott 120 millió dollárból egyelőre csak 43 millió jött vissza, de ez ne vegye el senki kedvét attól, hogy megnézze Reese Witherspoon nagy visszatérését.

A 34 éves színésznő utoljára 2008-ban szerepelt a vásznon, a Négy karácsonyban Vince Vaughn oldalán próbálta túlélni a szeretet ünnepét, aztán önként vállalt száműzetésbe vonult. A kétéves pihenő azonban úgy tűnik, nem volt elég ahhoz, hogy kinőjje a ráragasztott Dr. Szöszi karaktert.

Pedig James L. Brook forgatókönyvíróként és rendezőként mindent megadott ahhoz, hogy Reese Witherspoon végre nyílt színen kiröhögje saját skatulyáját. A Honnan tudod?-ban ugyanis a butuska romantikus vígjátékok minden kötelező eleme szerepel, sőt a Simpson család forgatókönyvírója olyan töménységben zúdítja ránk a kliséket, hogy az csak viccparódia lehet.

Az alaphelyzet szerint Lisa (Reese Witherspoon) egy profi baseballjátékos, akit kora miatt kigolyóznak a csapatból. Egyszer csak ott áll, hogy az addig olyan szépen felépített élete kiüresedett, és elképzelése sincs, mit csináljon.

Ekkor ugrik be a képbe Matty (Owen Wilson), a kőgazdag sztársportoló, aki tanácsadó könyvekből próbálja megtalálni az utat a nők szívéhez. És George (Paul Rudd), a született lúzer, akit nemcsak elhagyott a csaja, hanem még eljárás is folyik ellene az apja (Jack Nicholson) cégében. Lisa a két pasi között úgy pattog, akár egy gumilabda, éppen az aktuális események által kiváltott érzelmi reakciókra bízva magát, hogy aztán egy utolsó „ütésnél” kiderüljön végre, melyikükbe is szerelmes.

A Honnan tudod? legkellemesebb csalódása Owen Wilson, aki úgy túljátssza a rásütött bájgúnár szerepet, hogy az már túlzásnak is túlzás. De Paul Rudd is szépen turbózza a Jóbarátok Phoebe-je mellett oly tökéletesen elsajátított lúzerkaraktert, akit mindig csak bánatos kutya tekintete ment meg a végső elbukástól. Jack Nicholson természetesen most is zseniális, alakítása után mindenkinek ő fog eszébe jutni, ha morális válságba zuhant nagytőkésről hall.

A könnyesre kacagtató négyesből csak Reese Witherspoon lóg ki egy picit, akinek nem sikerül az édes szösziből gejl szöszivé válnia, de ez tulajdonképpen nem is olyan nagy baj. Nem kell mindenkinek kiugrania a kalapból csak azért, mert egy bűvész kezei közé kerül, 8/10.