Részegen randalírozott a narkós Télapó

2004.12.08. 11:39
Ha már végképp elidegenedett a valóságtól a karácsonyi plázák agyleszívása után, és szeretne hahotázva visszavágni, esetleg bírja Billy Bob Thorntont és Coenéket, ráadásul látott már részeget, netalán jelen pillanatban is az, akkor ez az Ön filmje.

Nagy segítség az amerikánusoktól, hogy mankót adnak szerencsétlen naptárfóbiás mozibarát hóna alá, és szorgosan mélyítik a szezonfilmek feneketlen bugyrát. Ha húsvét, akkor vallásos, ha tavasz, akkor sportos, nyáron érettségizős, ősszel tömegjelenetes-vérzivataros, karácsonykor pedig télapós jön a sorban. A targetáltak mindig tudják mi a dolguk, amikor harsan a harsona.

A dolog még a borzalmasan ciki magyar címnél sem vált gyanússá, Tapló Télapó, hehehe, szúrjon be ide mindenki valami nagyon csúnya káromkodást. Viszont Billy Bob Thornton elgondolkodtatott. Ő is egy lenne a gerinctelen filmsztárok armadájából, akik évente legalább egy szezonfilmmel korrumpálják magukat? Vagy vakon mehetek be a moziba az Ember, aki ott sem volt után?

Demisztifikációs ráta


Tekintse meg képeinket!
Ha jó fej lennék, akkor most figyelmeztetném a szülőket: hatalmas hiba minden télapós filmre azt hinni, hogy hetekre leszedálja a gyerek agyát, és nem kérdezősködik legalább újévig. Ez máskor működik, de nem itt, mert a Bad Santa nem gyereknek való. Ez egy kőkemény szociofilm.

A történet bármelyik bevásárlóközpontban játszódhatna. A plázamikulás és kis segítője, a halmozottan hátrányos helyzetű kis növésű afroamerikai minden télen meghallgatják a tudatmódosított gyerekeket, hogy mit szeretnének karira. Willie (Thornton) és Marcus (Tony Cox) esetében azonban mindez csak álca. A páros ugyanis egy direkt karácsonyra specializálódott kasszafúró-kommandó, tuti módszerükkel minden évben kaszálnak, és jól elvannak a következő télig. Csak egy probléma van: Willie idült alkoholista. Az a fajta, aki valaha annyira okos volt, hogy még szétcseszett aggyal is tud nagyon mélyeket mondani. Mindenki ismer ilyeneket, nem magyarázom.

Józanul nem nem soha

De a sok ész nem elég, ha valaki annyira készen van, hogy betegesen vágyik próbafülkékben molett hölgyekkel análisan szeretkezni, vagy nem zavartatja magát, ha a Mikulás trónusán támad kedve maga alá vizelni. És ezeken a helyzeteken még lehet is nevetni.


Tekintse meg képeinket!
Sőt, ez a film annyira rendben van, hogy az elejétől a végéig nagyon jókat lehet nevetni, a helyzet cinizmusából kihoztak szinte mindent, és most jönne még egy sőt, mert a Bad Santa a legszomorúbb film, amit az utóbbi időben láttam. Az alkoholista csetlése-botlása mögött végig ott húzódik az a nagyon mély fájdalom, amit eddig azt hittem, csak egy igaz magyar érezhet.

A piás téma nagyszerű feldolgozása mellett sikerült jó néhány ütést bevinni a politikai korrektségtől kezdve a buta-kövér kisfiún és élőhalott nagymamáján át egészen a mikulásruhára gerjedő pincérnőig. Nem hemzsegnek az örökérvényű karakterek, az azért látszik, hogy Coenék - producerként - most távolabbról köpködtek a vödörbe, de az utóbbi idők filmjeit nézve egy szót se szólhatunk.

A nagyon jól adagolt humor, cinizmus és fájdalom gyönyörűen demagóg végkifejletbe torkollik, hogy aztán utolérje a filmet egy marcipántól csatakos hiéna, és a hepiend felé terelgesse. Ez viszont megbocsáthatatlan.